Плащаме по 3.50 лв. за литър бензин

Един литър гориво в почти всички бензиностанции в страната ни излиза по около 3.50 лв., а не 2.50 лв., както пише на колонките. Това показват изненадващите масови проверки на Агенцията по метрологичен и технически надзор, които тя прави в цялата страна. Освен че караме колите си с корабно гориво вместо бензин или дизел, се оказва, че и литрите, за които си плащаме не малко пари, не са толкова, колкото искаме, пише "Новинар". Все повече зачестяват случаите, в които шофьори искат да напълнят 50-литровия си резервоар догоре, а бензинджията им казва, че е заредил колата им с 60 литра гориво. Именно така хората разбират за далаверите, които се въртят по бензиностанциите.

"Така в резервоари от 50 литра "влизат" 55-60 литра бензин или дизел, а в газови инсталации - 47-48 литра газ", каза шефът на ДАМТХ Стефан Цанков. Има електронни устройства, които се монтират и дистанционно управляват колонките. Заради тези разминавания, за които хората не могат да разберат на момента, защото на колонката пише точно толкова, колкото са поръчали, една бензиностанция прибира между 10 000 и 20 000 лв. на ден. Инспектори от страната пък разказват, че са попадали на цели пултове, които контролират бензиностанцията и благодарение на които една кола, която в Германия харчи 9 на сто, у нас излиза, че дава разход от 11 на сто.

Една от последните схеми, по която агенцията ще следи за качеството и количеството на горивата по родните бензиностанции е "таен клиент". Въпросният клиент иска да му сипят 20 литра бензин в туба, след което тя се пресипва в специално разграфен съд, който показва дали има разминаване, като допустимото е 0.5% или 100 мл на тези 20 литра. Ако се изследва качеството, то тогава пробата се носи в лаборатория, а резултатите са налице до 2-3 дни. За още по-ефективен контрол агенцията предвижда да се пуснат и коли със специални резервоари, които да зареждат като обикновени граждани. Разликата обаче ще е в това, че сипаното гориво ще отива в специалния резервоар, от който ще се изследва.

При установяване на нарушение в качеството на горивото санкциите са от глоби между 50 000 и 70 000 лв. до затваряне на обекта. Ако разминаването е в количеството, което сме поръчали и получили, тогава инспекторите запечатват колонката, докато не се коригира, и сигнализират в полицията или прокуратурата. "Един от най-големите проблеми, тъй като не може да бъде контролирано, е зареждането на коли с газови инсталации", допълни Цанков. По думите му много често на газстанциите плащаме за чист въздух. "Съвсем скоро и това ще бъде решено, след като агенцията закупи уред на стойност 600 000 лв., с който да извършва проверки", допълни Цанков.

10 на сто от проверените бензиностанции лъжат

При около 10 на сто от проверените бензиностанции в София са открити нарушения, съобщиха от Агенцията за метрологичен и технически надзор. На изненадващата проверка из столицата тръгнаха 5 екипа от по трима души, които обиколиха около 25 бензиностанции. Целта на масовите проверки е да се установи дали ни цакат с литрите, които сипват в колите ни. В 10% от случаите се оказало точно така и благодарение на тайния клиент лъжливите бензиностанции излезли на светло. Освен в София проверяващи в четвъртък имаше и във Враца, където пък са следили за качеството на бензина и дизела.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО