Ден на траур за загиналите при взрива в Горни Лом

Днес е ден на национален траур за жертвите на трагичния инцидент в предприятието за обезвреждане на боеприпаси край село Горни Лом. При взрив в цеха смъртта си намериха 15 души - тринайсет мъже и две жени. Трагедията се разигра в следобедните часове на 1 октомври. "Прокуратурата е иззела всички материали и е разпоредила какво трябва да се прави, има екипи на следствието, МВР и армията на други ведомства, които ще извършат процесуално-следствените действия, за да разберем защо се е случило това нещо и да не допускаме то да се повтори", каза вчера директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, пише dariknews.bg.

"Вече има акт на Инспекцията по труда. Заводът е затворен и едва ли някога ще започне да работи. Това го казвам предварително, но при тези условия този завод не трябва да работи. А Министерство на труда и социалната политика първоначално с различни програми за временно заетост, а впоследствие ще се търси и трайна заетост, но повече не бива да се допуска риск за жертви", коментира социалният министър Йордан Христосков. В деня на национален траур и след изтичане на срока за безопасно влизане на територията на завода в Горни Лом, ще започне и оглед на мястото на инцидента от група следователи, заедно със съдебни лекари и специалисти по взривни работи.

Патриарх Неофит призова да се помолим за загиналите и да не оставаме безпричастни

Служителите на Българската православна църква и православните християни с непоколебима вяра да отправят молитви за загиналите и да проявят любов към ближния, като окажат нужната помощ на засегнатите от трагедията в Горни Лом. Това призовава българският патриарх Неофит в свое съболезнователно писмо.

"В този тежък момент, когато с прискърбие научаваме за инцидента в оръжейния завод в Горни Лом, взел свидни човешки жертви, от свое име и от името на клира и миряните на Българската православна църква изказвам най-искрени съболезнования на близките на загиналите при този трагичен инцидент. Верни са думите Христови, че "кога страда един член, страдат с него всички членове" (1Кор. 12:26), затова ние не можем да останем безпричастни към скръбта на нашите сънародници за неочаквано отишлите си от този свят техни близки - майки и бащи, синове и дъщери, съпрузи, колеги и приятели - и като изразяваме най-дълбоко съчувствие към тях, отправяме своите молитви към милостивия Бог да прости всички волни и неволни прегрешения на загиналите и да ги приеме в селенията на праведните.

Просим Всеподателя Бога - „Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб" (2 Кор. 1:3-4), да даде утеха на всички скърбящи! Призоваваме свещенослужителите на Българската православна църква и православните християни с непоколебима вяра в Премъдрия Божий промисъл, милост и любов да отправят молитви за загиналите и да проявят на дело любовта към ближния, като окажат нужната поддръжка и помощ на засегнатите от трагедията", призовава в съболезнователното писмо българският патриарх.

В деня на национален траур в столичния катедрален храм "Св. Неделя" ще бъде отслужена заупокойна служба, по време на която патриарх Неофит, Браницкият епископ Григорий и свещенство ще отправят молитви за упокоение душите на загиналите при трагичния инцидент. Очаква се службата да започне в 12 ч.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО