Защо Лютви Местан си изпусна нервите в парламента? Разсъхва ли се тройната коалиция "ППП"?!

"Вие просто бяхте една маша. Не е работа на служебния кабинет да провежда мащабна политическа чистка. Зад претенцията ви на конституционалист стои фигурата на най-слабия и некадърен служебен премиер и най-слабия премиер в историята на България.". Защо Лютви Местан си изпусна нервите и почти наруга служебния премиер Георги Близнашки? Чия "маша" е бил Близнашки като министър-председател? Дали избухването на Л.М. не е заради едрите хапки, които лапнаха приближени до знаков играч като Иво Прокопиев? Набивал ли е обръчите на М. босът на ДПС, Ахмед Доган, когато е разбрал, че Иво Второто "П" и ЗИНАЛ ЗА ЦЯЛАТА ЕКОЛОГИЯ, т.е. - да сложи ръка върху паричните потоци от ЕС по тази "тема", както се изразяват "лейтенантите" на руските олигарси?!

През последните десет дни от управлението на правителството на Росен Плевнелиев училият за премиер, пардон, Иво П., успя да се пласира в апетитни "хранителни вериги" - така, докато излизаше от едно телевидение и влизаше в друго, за да дава интервюта за казуса "КТБ", инсталира свои протежета на ключови позиции. Лютви Местан скочи срещу Георги Близнашки, защото той се направи на разсеян, когато Екатерина Захариева и Илияна Цанова кадруваха "като за последно" по линия на екологията, но всъщност би трябвало да насочи гнева си към Р.П. Първи и единствени реднахме съвсем невинно, че Иво Второто "П" иска да прилапа цялата екология. Едно от назначенията посочихме само като илюстрация на кадровото раздвижване в края на управлението на кабинета на Росен Плевнелиев.

Венцислав Николов, описван като "добър професианалист" от запознати с "темата", бе назначен за шеф на РИОСВ-Варна след "конкурс по документи". Ерджан Ебатин си остава титуляр - т.е. той не е отстранен, както се заканват "фронтоваците" за "фигурите от хранителните вериги на една вредна партия". Нещо повече - из Варна се понесе мълва, че Ерджан Себайтин няма да остане без влияние в РИОСВ-Варна, тъй като неговите кадри все още са вътре. Хората на Иво Второто "П" ще се опитат да неутрализират остатъчното влияние на ДПС в РИОСВ по места чрез министерството на екологията. Обаче. Бойко Борисов ги парира с предложението за Ивелина Василева за министър, която, като близка до кмета на Бургас, никак не е "невчасова" за позиционирането на "незаобиколимия фактор" и в тази игра. Защо тогава се нерви Местан?

Интригата е "вътрешновидова за хищниците" в ДПС. Преди седмици закоравели интриганти пласираха сочен слух, че Ахмед Доган уж нещо се бил притеснил за "известната прекаленост", с която Делян Пеевски се справил по "темата" КТБ. Започнал да се опасява от разрастването на влиянието му един вид. Изграденият паритет в ДПС между Местан и Пеевски е нарушен по много линии. Л.М. изпусна инициативата след "онова кафе" с Бойко Борисов. Провали се с "фронтоваците". Доган го превърна в писмописец, въвеждайки го уж във "външната тема", разширявайки вътрешното поле за маневри пред Д.П. Американците не го канят. Въпреки заклинанията за "евроатлантическите ценности". И Местан избухна на трибуната с "разколебан синтаксис", крещейки на безобиден тип като Г.Б.

Питането е - разсъхва ли се ситуационната коалиция на трите "ППП"? Или Ахмед Доган се опитва да въведе в заблуждение "просветената публика", възползвайки се от накърненото самочувствие на Лютви Местан, който все повече губи почва под краката си, след като Делян Пеевски изгря като "премиер в сянка", пардон за "конспиративната ирония" на каламбура? Дали преразпределянето на сферите на влияние в икономиката отново ще сблъска Прокопиев и Пеевски, или останалите играчи ще се обединят срещу тях? Раздавачката в София прикрива Резачката във "феодите" по области. Варна и Бургас може да се окажат корави залци за Иво Второто "П" по линия на прилапването на "цялата екология". Лютви Местан го няма в тази игра и разбираемо се нерви. Лошо за него, готино за Пеевски.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО