Огнян Минчев: "Южен поток" не е проблем между Русия и България

"Южен поток" не е проблем между Русия и България, заяви политологът Огнян Минчев в пряка телефонна връзка със студиото на "Здравей, България" тази сутрин. Изказването му дойде във връзка с решението на Москва да прекрати проекта "Южен поток". "Това, което каза Путин, е информация, която не е изпратена на правилния адрес. "Южен поток" не е проблем между Русия и България, а между Русия и ЕС", заяви Минчев.

"Ако Путин се отказва от строителството на "Южен поток", това означава, че ЕС е отстоял своята теза и своя интерес в това всички енергийни инфраструктури на територията му  да бъдат съобразени с т.нар. трети енергиен пакет, който предполага спазване на законите на конкуренцията в ЕС", изтъкна Минчев, като допълни, че за Европа спирането на "Южен поток" е добра новина, тъй като доказва, че законите на територията на ЕС се спазват.

"Това, че България ще изгуби пари от спирането на "Южен поток", е твърдение, направено на едро. България губи много през последните години от своята политическа стабилност, от своята законност, от  откритостта на финансовите и политическите отношения именно поради натиска, който търпи за осъществяването на проекти като "Южен поток", заключи политологът.

Мартин Димитров: Спирането на "Южен поток" е тактически ход на Путин

Това е тактически ход на Путин и Русия. В никакъв случай те не са се отказали от "Южен поток". Евентуално отклонение на проекта през Турция би го оскъпила и направила икономически невъзможен. Така че – този тактически ход цели да увеличи натиска върху България и ЕК. Това заяви по телефона пред Нова телевизия зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Мартин Димитров.

"След този ход на Русия ще има истерия в България, че нямаме избор, че губим. А всъщност имаме избор. Това е игра, която сме виждали и преди в много ситуации и в никакъв случаи това не бива да ни влияе да отстъпваме от позициите си", подчерта Димитров. Той бе категоричен, че за нас е важно или този проект да ни носи печалба, или няма смисъл от него. Ако той минава през България, ние трябва да сме сигурни, че печелим от "Южен поток".

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО