Менда Стоянова представи Димитър Радев от МВФ като кандидат за управител на БНБ

Председателят на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова представи днес пред депутати, подкрепящи правителството, съветника в МВФ Димитър Радев като първия номиниран за поста управител на Българската народна банка (БНБ). "Срещата с Димитър Радев беше чисто информационно-опознавателна с първия номиниран за управител на БНБ", каза Стоянова, цитирана от БНТ без да уточнява дали Радев е номиниран от ГЕРБ. По думите й се търси максимална подкрепа и консенсус за избора като знак, че политиците подкрепят промяна и стабилизирането на БНБ. Ако се постигне съгласие за кандидатурата на Радев, е възможно в едномесечен срок да бъде избран новият управител на БНБ, прогнозира Стоянова. 

Радев ще се срещне с всички парламентарни групи, посочи тя. Вече са минали срещите с Реформаторите и Фронта, предстоят разговори с АБВ и ГЕРБ. "Димитър Радев е експерт с много опит в банковата сфера. Неговите идеи са добре подплатени с експертиза", каза след срещата с РБ депутатът Димитър Делчев. На въпрос дали РБ ще има своя собствена кандидатура или ще подкрепи тази на Димитър Радев Делчев отвърна, че все още е рано да се каже. За кандидатурата на Радев се заговори през април. Той има над 20-годишна кариера в Министерството на финансите, като е бил заместник-министър на Димитър Костов (настоящ подуправител в БНБ), а също и на Муравей Радев от правителството на Иван Костов. Напуска министерството при избирането на Милен Велчев, след което поема пост в МВФ, на който оказва техническа помощ на държавите в криза при управлението на държавните финанси, пише "Дневник".

Мандатът на сегашния управител на БНБ Иван Искров изтича през есента. Заради кризата с КТБ управляващите се опитват да го сменят предсрочно като му искат оставката. Искров обаче отговаря, че ще я подаде само ако види достоен кандидат за поста. Необходимостта от ускоряване на смяната по върховете на централната банка се налага и от последните препоръки на Европейската комисия, която настоява до края на годината да започне прегледът на състоянието на банковата и финансовата система - нещо, което не може да стане преди смените в ръководството на регулатора. 

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО