АЕЦ "Белене", продължаващ рецидив. България има най-скъпото ядрено нищо на света

България има най-скъпото ядрено нищо на света. При това – без да има договор за нищото. Без договор, само на база споразумение, се поръчва оборудване за 720 милиона евро – и потъват над 3 милиарда лева (заедно с дадените по Живково време). Нещо като измамата на Виктор Лустиг от Бохемия, продал Айфеловата кула за старо желязо през 1925 година.

АЕЦ "Белене" в условията на продължаващ рецидив – с помощта на три правителства и премиерите им (Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов). (Пред)последната сметка за непостроената от Москва ядрена централа у нас дойде с решението на Арбитражния съд в Женева – 560 милиона евро, които трябва да плати НЕК, заради горепосоченото оборудване.

Машините са поръчани при тройната коалиция, при Станишев, с един от поредните анекси – №5 към споразумението, от 5 ноември 2008 г., платен е и аванс от 84 милиона евро.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви тази седмица, че скоро ще има обвиняеми за проекта АЕЦ "Белене". Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов – че токът няма да поскъпва заради решението на Арбитража.
А министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че вариантите са три: НЕК да плати и придобие оборудването (което не му трябва); да предложим на "Атомстройекспорт" да го изкупи обратно; заедно с "Атомстройекспорт" да търсим трета страна, на която да го продадем (евентуално Иран).

Ясно е обаче едно – държавната Национална електрическа компания (НЕК) или измислената шапка на държавната енергетика – БЕХ, трябва да търсят още милиони назаем, за да се разплатят с руската страна. Това ще утежни особено състоянието на държавната енергетика, тъй като ще нарасне фирмената задлъжнялост в системата. Така че какво от това, че токът няма да поскъпне, след като дружествата са обезкръвени?!

През април 2016 година БЕХ, след близо година търсене и преговори, успя да изтегли 535 млн. евро заем, макар че търсеше 650 милиона евро, които трябва да върне в срок до 1 година, т.е. през април 2017 година. Парите са, за да се разплати НЕК с двете американски централи в "Марица-Изток", на които дължеше над 900 милиона лева, а те от своя страна – с държавните Мини "Марица Изток", на които дължаха 343 милиона лева.

В края на октомври 2013 г. БЕХ изтегли друг облигационен заем за 500 млн. евро, чийто падеж е през 2018 г. Половината от тези милиони – 250 милиона евро, бяха отново за НЕК. За да се разплати за заема, изтеглен през май 2007 г., за строителството на АЕЦ "Белене" и похарчен за хидроцентралата "Цанков камък" – за която обвиняеми така и няма. Срещу него беше заложена част от електропреносната мрежа на България. За какво са били похарчени другите 250 милиона евро, не е ясно. Ясно е обаче, че годишният дефицит на НЕК приближава 4 милиарда лева и поне една трета, ако не и повече, се дължи на най-скъпото ядрено нищо в света.

Впрочем, има и четвърти вариант за оборудването за нищото. Сайтът на БСП съобщи, че лидерът на партията Корнелия Нинова заминава за Москва начело на партийна делегация – за участие в конгреса на управляващата "Единна Русия" на 26-27 юни. (Правилна ориентация предвид факта, че бившият председател Михаил Миков беше на конгреса на социалдемократите от "Справедлива Русия".) Дали Нинова не би могла да спазари как да се отървем от оборудването за АЕЦ "Белене"?

Май по-добре не. Всеки път, когато от БСП договарят някой енергиен шлем с Русия, после плащаме до живот.

Ureport   

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО