Красен Кралев: Решението за базите на ЦСКА защитава интересите на държавата

Ако МОК бяха извадили всички руски спортисти от Олимпиадата, това щеше да се приеме за политически натиск, коментира министърът.

"Решението за прекратяване на договорите с ПФК ЦСКА АД за ст. Българска армия и Панчарево е единственото правилно решение, което защитава интересите на държавата", заяви в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той обясни, че ПФК ЦСКА АД е обявено в процедура по несъстоятелност с определение на съда от октомври 2015 г. и от този момент министерството е било в правото си да прекрати договорите.

"Ние дадохме максимален толеранс, съобразихме се с феновете, защото вземанията на ММС от близо 930 000 лв, които дължим на Столична община бяха защитени, докато бяхме в списъка на кредиторите на дружеството", допълни министъра.

В началото на 2016 г. изпълнителният директор на ПФК ЦСКА АД Александър Тодоров подава в съда молба, подкрепена от синдик Дора Милева, с искане спортното министерство да бъде извадено от списъка с кредиторите и на 20 май 2016 г. СГС удовлетворява молбата. По думите на министър Кралев на 13 юни той е провел среща със синдик Дора Милева и е поискал да се подпише споразумение с дружеството, което ще внесе оздравителен план за гарантиране на вземанията на ММС. "Изчакахме близо месец след това, но такова споразумение не беше сключено, затова преминахме към прекратяване на договорите", заяви министърът.

"Това беше единственото законово решение, с което да гарантираме вземанията си", категоричен беше Кралев. Той отхвърли твърденията, че по този начин е обезсмислил оздравяването на клуба. "Ако синдик Милева е искала базата и е защитавала интересите на кредиторите, щеше да направи всичко възможно да се сключи споразумание и да се гарантират вземанията на министерството", добави той.

НАП има обезпечения за вземанията си и ще получи дължимите му суми, сигурен е министъра. ММС работи по процедура за обявяване на конкурс за наем на ст. Българска армия и спортна база Панчарево, а до провеждането й ще бъде сключено споразумение за ползването им от отбора, който има лиценз от БФС. Задължително условие в подготвяната процедура ще бъде новият ползвател да поеме задължението от близо 930 000 лв. за данъци и такси.

Решението на МОК да остави всяка международна федерация да реши дали да допусне руски спортисти на игрите в Рио е било правилно според министъра. Той разкри, че два дни преди решението на МОК българската страна е изпратила становището си в WADA и то е било в унисон с решението на олимпийския комитет.

"Нарушенията са много тежки – това е безпрецедентна намеса на едно правителство за заобикаляне на антидопинговите правила, но не може всички спортисти да бъдат третирани еднакво. Има спортове, в които никога не е имало уличени в употреба на допинг спортисти", коментира Красен Кралев.

"Ако МОК бяха взели решение да извадят всички руски спортисти от игрите, това щеше да се приеме за политически натиск", добави той.

България изпраща 51 спортиста в 14 спорта с 45 квоти на Летните олимпийски игри РИО 2016. Най-много шансове за медали имаме в борбата, но там е важен и жребият, смята министър Кралев. "Имаме шансове за медал и в художествената гимнастика, но цялото ни общество трябва да си даде сметка, че постъпи несправедливо спрямо момичетата. Те са на по 22-23 години и трябваше да се изправят срещу стена от злостни коментари и упреци покрай инцидента с Цвети Стоянова. Не можем да имаме очаквания за медал към тях, въпреки че те имат всички шансове, ако преодолеят психическата травма", коментира Кралев.

Много силно участие очаква той от Антоанета Бонева, която по думите му е в много добра форма. Шансове имаме и в джудото, и в бокса, и в кану каяка и в леката атлетика. "Ако българските спортисти си повярват, ще успеят в Рио", категоричен беше министъра. /24chasa.bg

Днес+

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО