Кой да е кандидат на ГЕРБ? По-добре успял кмет, отколкото Радан Кънев


Кандидат-президентската двойка на ГЕРБ ще бъде обявена на по-късен етап, обяви пред БНТ Цветан Цветанов. Според него нормален срок за обявяване е до 2 октомври. Забавянето се налага не от това, че ГЕРБ няма решение.

Напротив - кандидатът за президент е известен, с управленски опит и е добре познат в европейските столици. Цветанов допълни, че от партията са заложили на медиатор, който да е способен да се справи с усложнената международна обстановка.

"Трябва да бъде човек с твърд характер, човек, който да се е доказал в управлението, да е управлявал и, разбира се, политически да има съответните познания", каза той.

От отговорите му на уточняващ журналистически въпрос стана ясно, че човекът е достатъчно разпознаваем в Брюксел, Вашингтон и Москва. Освен това...

"... Се ползва с много добър авторитет и подкрепата, която досега е получавал, но преди всичко подкрепата, която е получавал от българските избиратели във всеки един избор, в който той (кандидатът, б.р.) е участвал досега.

Председателят на ПГ на ГЕРБ допълни, че кандидатът не трябвало да бъде разглеждан като обвързан с партията, а като държавник и като "човекът, който ще може да бъде и главнокомандващ, но и медиатор на всички тези политически и вътрешни процеси, които би имало и в страната".

През последните 10 г. винаги е заемал отговорна външнополитическа позиция. Мога да кажа, че той винаги е бил добър партньор на всички наши евроатлантически партньори и, разбира се, с държавите извън ЕС, продължи да вдига той завесата.

Цветанов по традиция не си спести критики към Радан Кънев, който беше заявил, че "да налагаш вето на закони не е като да режеш ленти на градинки".  По този повод водещият Иво Никодимов попита втория в ГЕРБ да не би Кънев да има изпреварваща информация.

"Аз не знам защо трябва да се отнася по този начин върху всички тези хора, които управляват българските общини. Защото тук акцентът е върху кметовете, които днес управляват местната власт.

Аз мога само да направя една съпоставка: че по-добре да изберем кмет, който се е доказал в дадени избори, в дадено управление, или министър, или министър-председател, или народен представител, който действително нещо е направил за страната, отколкото Радан Кънев, който аз не знам какво толкова е направил в неговия професионален път."

Цветанов допълни, че ще правят оценка на мандата на президента Росен Плевнелиев след "ротацията". Към настоящия момент той отчете, че държавният глава е имал много труден мандат. Той припомни, че през 2013 и 2014 г. Плевнелиев е бил натоварен с изключително голяма отговорност да състави два служебни кабинета, които да проведат парламентарни избори.

"Противопоставянето и генерирането на изкуствено напрежение в политическите партии рефлектира върху обществените нагласи и създаде нездрава среда", заключи още Цветанов.  

Клуб Z

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО