Корнелия Нинова: Ердоган рекетира ЕС и нашият министър-председател е говорител на този рекет


Корнелия Нинова скочи с бутонките на "вестителя на разума" Бойко Борисов. Само дето не посочи и него за "рекетьор". Обаче го припозна в ролята на "говорител на рекета на Ердоган към ЕС". Остро.

БСП поставя две искания в началото на парламентарния сезон. Първо, изслушване на министър-председателя в парламента и, второ, свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента по темата: "Споразумение Турция-ЕС - ролята на България и защита на националния интерес на България".

Снимка от брифинга: Пресцентър на БСП.

"Кое наложи така рязко и еднолично, без мандат нито от НС, нито с решение на МС, да смени позицията на България, която през март 2016г. по неговите думи в НС е следната: "по въпроса за отпадане на визите на държавите за ЕС на турски граждани желанието ни е това да се извърши, когато се види, че Турция действително изпълнява ангажимента за реадмисия. Освен това Турция следва да изпълни показателите от пътната карта за визова либерализация с ЕС.""

"Турция не изпълнява тези условия и въпреки това от името на България министър-председателят еднолично променя позицията и се явява куриер и говорител на Ердоган. С чий мандат той пое тази роля? За нас е очевидно, че Турция рекетира в момента ЕС и нашият министър-председател е говорител на този рекет. Затова искаме аргументите да се чуят в НС. В КСНС да се изгради отговорна национална позиция, да се защити националният интерес, защото в тази совалка ние не чухме защита на българския национален интерес", отсече Нинова.

"Малко преди преврата в Турция имаше няколко условия, поставени от ЕС, които турската държава не пожела да изпълни. България трябва да бъде част от всички останали страни-членки, които поставят изпълнението на тези критерии като необходимо условие за отпадането на визите", заяви евродепутатът Илияна Йотова.

"От посещенията на премиера в Истанбул и Берлин очаквах много повече. На Европейския съвет, който предстои през октомври, България трябва да има ясна позиция по три въпроса. Дали подкрепя падането на визите за турски граждани и ако да, защо; продължава ли да подкрепя споразумението, което я задължава да приема всеки бежанец, стъпил на наша територия; да гласува дали Турция е сигурна държава или не. Последният въпрос, особено след опита за преврат в южната ни съседка, е много деликатен", каза Илияна Йотова.

Ако България гласува против това, че Турция е сигурна държава, тогава няма да може да върне нито един нелегален имигрант обратно там. Ако отговори положително, ще й трябва сериозна аргументация пред европейските партньори. Именно затова е необходимо да се изготви ясна и категорична национална позиция от всички политически сили, след заседание на КСНС, където ще бъде получена достатъчно оперативна информация", аргументира се Йотова.

"Какво промени позицията на българския министър-председател, който само дни преди посещението в Истанбул каза, че отива в Берлин с ясната и категорична позиция да получи съгласието за влизане в Шенген? След берлинската среща се оказа, че Шенген вече не ни е толкова изгоден", попита риторично Йотова. Най-логичното обяснение, че той е срещнал съпротивата на всички онези, които са против присъединяването на България", отговори си тутакси сама.

Най-остра беше Корнелия Нинова. Разбира се, че Корни се опитва да яхне вълната на национализма. Обаче атаката не е само срещу Бойко Борисов. Георги Първанов, "високата топка", ти да видиш, мълчи като, ясно екато какво, по темата.

Няма как да го пропусне Нинова в смълчаната навалица "елитни". Позата на лидера на БСП е - "Аз надигам глас, а Първанов мълчи! Вие избирате!". Корни иска да овладее "стратегическата инициатива".

"В тази совалка не чухме защита на българския национален интерес", реди Нинова. Бившата следователка и колежка на Делян Пеевски само дето не е дала Борисов на прокурор за "национална измяна".

Картечът на Корни й позволи да овладее медийното пространство, докато Бойко Борисов взима обичайната си пауза след активностите и преекспонирането. Да видим дали това ще се отрази в социологията.

bgsniper.com

 

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО