Пратете сметката за АЕЦ "Белене" на Станишев, Доган, Царя и Първанов!

Поредната сметка за непостроената АЕЦ "Белене" дойде – 1.2 милиарда лева. И данъкоплатците – не Бойко Борисов, не министрите или някой друг, ще трябва да я платят безропотно, така както плащат другите милиарди преди това. Втората атомна ни струва до момента поне 5 милиарда – без да е построена. Представете си колко щеше да е, ако наистина вземе, че се построи.

Унижението да платиш за нещо, за което българските политици са те унизили, е мъчително преживяване. Поради факта, че гражданите нямат думата. Поради осъзнаването, че са систематично насилвани от Властта – и няма виновници за това "домашно насилие". Поради фарисейщината на хора като председателя на ПЕС Сергей Станишев например, които тия дни говореха за приоритетите на европейските социалисти и колко тежко живеят българите…

Искате ли да платим 1.2 милиарда лева заради това, че през есента на 2002 г. премиерът Симеон Сакскобургготски обяви, че АЕЦ "Белене" ще се строи, без да има широко обществено обсъждане по тази толкова важна тема?

Искате ли да платим 1.2 милиарда лева заради това, че през януари 2008 г. президентът Георги Първанов подписа с президента на Русия Владимир Путин четири двустранни споразумения, едно от които за проектиране, доставка и изграждане на АЕЦ "Белене4?

Искате ли да платим още 1.2 милиарда лева заради това, че кабинетът на тройната коалиция, ръководен от Станишев, Доган и Сакскобургготски, поръча през 2008 г. реактори, без да има сключен договор за АЕЦ "Белене"?

Искате ли да платим 1.2 милиарда лева заради това, че през септември 2013 година България беше предупредена от наетата да защитава българските интереси пред международния арбитраж адвокатска кантора "Уайт енд Кейс4, че може да загубим заведеното от Русия арбитражно дело за АЕЦ "Белене" поради забавяне на българските власти с ангажиране на свидетели и експерти. Имало ли е умишлено забавяне от страна на кабинета "Орешарски" и тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев?

Искате ли да платим 1.2 милиарда лева, след като кабинетът на тройната коалиция изтегли банков заем от 250 милиона евро за АЕЦ "Белене", които изхарчи за "Цанков камък"? Но НЕК не успя да върне заема, а БЕХ пусна емисия облигации, за да се разплати с банките, които не искаха разсрочване.

Искате ли да платим 1.2 милиарда лева, след като заради АЕЦ "Белене" НЕК не разполага със средства, които да инвестира в преносната си мрежа, за да повиши енергийната ефективност и да намали загубите при преноса на електроенергия? От което страдаме всички ние.

Искате ли да платим 1.2 милиарда лева, след като първият кабинет на ГЕРБ не разтрогна договорите за оборудването за АЕЦ "Белене" и не плати неустойки, което можеше да ни струва по-малко от днешната присъда на международния арбитраж?

Ето затова, пратете сметката на четиримата виновници – Георги Първанов, Сергей Станишев, Ахмед Доган, Симеон Сакскобургготски. Вероятно биха могли да съберат сумата. В краен случай – и от ГЕРБ ще помогнат.

Никола Божков, Ureport

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО