Бойко Борисов за властта, чуждата жена, комунистите и други размисли

Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов и заместникът му в партията Цветан Цветанов прекараха един час в разговори с президента Росен Плевнелиев. На срещата на "Дондуков" 2 те трябваше да се консултират как да запазят стабилността в държавата, след като в сряда парламентът прие оставката на втория кабинет на Борисов.

Първоначално лидерът на ГЕРБ не желаеше да говори пред медии, но после се спря на площадчето пред президентството и в отговор на журналистически въпроси близо 19 минути обясняваше своите виждания за властта, референдумите, изборните победи и загуби, собствения си политически живот и по някои други въпроси.

От думите на Борисов не се разбра кога ще бъдат предсрочните парламентарни избори, нито точно по каква мажоритарна система биха могли да се провеждат те. Той отново призова БСП да си направят служебен кабинет и да си управляват. "Дневник" публикува едно към едно основните тези, които обяви лидерът на ГЕРБ днес.


За служебния кабинет

"Той (бел. ред. - Росен Плевнелиев) има прекрасни взаимоотношения с новия президент (бел. ред. - Румен Радев) - да седнат и да направят едно правителство. Чисто технологично едно служебно с един премиер, после друго, самото НСО с двама президенти, с две дами, те ще изнемогнат. Това са много пари. Да седнат с г-н Радев, с БСП - те са победители, ние ги поздравихме, чувстват се такива, да направят служебен кабинет и да караме до следващите избори, когато и да са те."

За БСП, г-н Радев и жената на ближния

"Защото БСП дезертират. Едно е да говориш, друго е да управляваш; едно е да обещаваш; друго е да носиш отговорност. Има хубава приказка: "Не си пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя". Не сте ли я чували? Г-н Радев си пожела цялата власт и Господ му я даде. Сега има възможност да пази границите, да вдига пенсиите, да строи, да не строи, да прави "Белене", да ходи в Крим. Каквото иска може да прави. Без никаква опозиция и без никаква съпротива".

"Какво иска повече, защо да не направят правителство? Защо да не носят цялата отговорност? Защото той, ако е искал да има партньорство, можеше да го има, той си даде оставката, аз го поканих в Министерския съвет и му казах: "Три неща ще направя - ще върна "Авионамс", ще докараме руски двигатели, ще дадем повече пари и ще модернизираме авиацията." Той можеше да дойде и да каже: "Влизаме в тежка криза." Поне така казва. Според мен никаква криза няма да има, нищо няма да се случи, ако те си приемат най-демократично управлението."

За Радев от ВВС

"Мина кампанията и почнахте да питате за паднал за 100 млн. самолет МиГ-29 през 2011 г. (бел. авт. - след въпрос на журналист защо Радев е повишен тогава, като е паднал изтребител). Народът си е дал гласа. Аз се съобразявам с избора на народа. Сега дават само самолети, които излитат. Ще дойде време да дават купчините желязо."

За своята участ в последните две години

"Преди две години мислите ли, че ми се управляваше с Радан Кънев, с Валери Симеонов, с Първанов. Казах "Правим правителство", защото иначе нови избори, пак идваше зима. Пак нови избори, същите резултати, пак избори, избори. А на границата бежанска вълна, икономическа криза... И си го понесох. Две години с такова мнозинство и управление. Какво страшно има? Нищо няма страшно. Напротив, направете правителство, влезте, управлявайте, ние сме в парламента, няма да ви правим ингилъци (бел. ред. - тарикатлъци). Имате си ДПС до вас, имате си патриотите, имате си който искате! ДСБ искаха да са опозиция, направиха така и ние да сме опозиция."

За победителите от БСП

"Естествено, че БСП са ги спечелили. Г-жа Йотова вкара целия потенциал на БСП вътре. Г-жа Нинова обнови партията, направи така, че да се почувства подем. Парите ги даде БСП. Направиха модерна кампания, много по-модерна от нашата. От сутрин до вечер - аз толкоз обичам да гледам МиГ-ове как летят, бил съм на учения - така им се възхити и самият народ. Но ние имаме и други летци. И други капитани на кораби, на военни катери и на фрегати."

За модата в парламента

"При това насипно състояние на парламента, при тази концентрация на опозиционни партии вече в този парламент е модерно да кажеш, че си опозиция. И ние, вървейки по модата, отиваме да ставаме опозиция и искаме тези, които пожелаха властта, да си я консумират."

За бюджета за 2017 г.

"ГЕРБ търси максимален кворум за приемане на бюджета. Ние правим всичко възможно и сме предложили бюджет - да се приеме. Ако другите партии не гласуват, въпросите ви са към тях."

За мажоритарните избори и двуличието

"А по кои? По старите. Естествено, че изборите трябва да бъдат по новите правила. Това, което ме притеснява, са изказванията вчера. Аз ги слушах внимателно, защото двуличието на мен не ми е присъщо. И просто как се променят хората за часове, но то ще им се върне от Господа, не от мене. Когато си спомням как се возеха с мене напред-назад и да отчитат свършената от нас за тяхна заслуга (бел. ред. - Борисов не отговори на журналистически въпрос дали визира Валери Симеонов)".

За Борисов от "Осанна" до "Разпни го"

"Няколко пъти съм минавал от "Осанна" до "Разпни го". Веднъж ме отписаха като главен секретар, после като кмет, после като премиер. Това са безценни уроци, които ГЕРБ придобива. Така че приемам го много спокойно, защото максимумът беше една година на това правителство. Аз мислех, че това ще се случи още на местните избори. Но там, понеже хората гласуват за местни власти. Познават ги. ГЕРБ имаше категоричен успех и не се случи тогава. Сега беше друга модата."

Пак за мажоритарния избор на депутати

"Два милиона и половина са казали "Да". Популизмът да ни припише, че ние спираме референдума, който е висша форма на демокрация и много опасно оръжие. Представете си да си направим едно предаване в някоя телевизия ние и да почнем да казваме искаме референдум за 1000 лева пенсия и 1% данък. Ще мине ли този референдум? Ще мине. Демократичен ли е? Демократичен е. Ще съборим ли държавата с него? Ще я съборим (бел. ред. - конституцията не позволява референдуми по бюджетни и данъчни въпроси). И затова са толкова опасни популистите, които си играят с това, което хората харесват и искат да им се случи. Кой не иска да има повече пари?"

За опасните референдуми или какво "ще сърбат партиите"

"Когато трябваше да се говори това, вие ходихте да снимате Стефан Данаилов как пие шампанско и викаше "Миличко". Тогава трябваше да обясните какво значи референдум на хората. Но тогава целта беше ГЕРБ в парламента да остане единствената партия, която не подкрепя референдума, за да може Слави Трифонов да говори от сутрин до вечер срещу ГЕРБ. Това беше тактиката им. И за това тогава мина. Какво да кажа, че съм против сега или че е опасно, след като два милиона и половина са го подкрепили. Това, което са надробили всичките политически сили, трябва да си го изсърбат сега. И затова ние сме "за".

За увеличението на пенсиите

"60 милиарда са кредитите на българите по банките. Само едно повдигане без обосновка на парите за пенсиите автоматически води до вдигане на лихвените проценти. Милиарди ще са загубите на тези хора, които са си купили апартаменти, кола или са теглили кредити да си работят. Ако тръгна сега да ви го обяснявам, прекрасно за предизборната кампания на БСП - "Борисов не иска на пенсионерите да даде пари". Но ние сме длъжни да мислим за всички, да си го говорим честно и почтено, пък какво изберат избирателите."

За партньорите от властта

"Сега всички сме под емоции, Всичко стана бързо, очаквано, Всеки сега по някакъв начин е обиден за другите. Считам, че заради другите сме го понесли. В ГЕРБ мислят, че реформаторите са ни виновни. Реформаторите мислят, че моите министри са виновни. Патриотите считат, че премиерът е виновен. БСП, ДПС и ДСБ са радостни. Другите сме загубили. Не е хубаво."

За паметта на избирателите

"Много бързо забравяме. Това е, което ме притеснява. Максимум година и половина имаме памет и го забравяме какво съществува."

За Корнелия Нинова като дама

"Аз чух, че г-жа Нинова нямало да ритне паднал човек. Ние толкова пъти сме ги били, ако сме ги и ритали, да сме ги пребили досега. Използва такива - и с това ще завърша - изрази, които от една уста на дама хич не ми харесаха, но това си е нейно право - да използва такива, каквито тя намери за добре."

За качествата на Бойко Борисов

"Две години по-тих, по-диалогичен, по-компромисен, по-невъзгордял се, ежедневно изпълнявайки на всеки прищявките... и да ми кажат, че съм бил надменен - не го приемам. Всеки ден аз се съобразявах със всички. Всеки ден. В едно външно министерство няма един човек, който ГЕРБ да е изпратил."

За инстинкта на народа, ГЕРБ и промяната

"Но аз вярвам в инстинкта на народа. Той ни каза, че трябва да има промяна. Ние ще работим в тая посока. Партията понесе най-тежкото, което може да понесе - оставка на нейния кабинет. Вътрешнопартийна работа си е какво ще си говорим с колегите, който колко допринесе и за победата, и за загубата. Как ще продължим напред, Защото трябва да ви кажа, че 1.2 милиона са гласували за Цачева. Ние не може да предадем и тях, не можем да се продадем на популизма, колкото и да е модерно. Ще опитаме да отстоим нашите ценности."

За кметовете от ГЕРБ

"Никога не съм казвал кметовете да си подават оставките. Никога. Казал съм, че трябва да изпълняват програмата на партията и да работят добре. На нашата поща идват хиляди сигнали. Един има дупка на улицата, на друг - плочка му се клати, на трети - някой му паркира пред гаража. На всички трябва да се отговори... За кметовете да го уточните това, защото Курумбашев (бел. ред. - Петър Курумбашев, следващ евродепутат от БСП) сякаш забрави, когато си довеждаше децата да се снимат с мен."

За следващ кабинет

"Да минат парламентарните избори. Може да има различно от нашето мнозинство. Важното е дотогава Радев и Йотова, ползвайки своите кадри, само преди две години са били на власт. Това не е като аз от кмет да стана премиер, трябваше да събирам хора буквално. Те има готови министри, готови зам.-министри. Могат веднага да влязат във властта и да я упражняват."

За властта, комунистите и демократите

"Ние нито оспорваме избори, нито казваме с машинации печелите. Те, като паднат, от десет кладенеца вода донасят. За мен е достатъчно, че усещането, че те са ни победили, е факт. Има го.
Не виждам аз как преди парламентарни избори ще ида в парламента и ще защитавам, че нещо е правилно. За разлика от комунистите, които властта я дават и вземат с кръв, при нас - демократите, тя се дава от народа и веднага се връща по демократичния начин пак там. Да я разпредели, на който прецени най-добре."

Здравка Андонова, "Дневник"

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО