Осман Октай: Успехът на Радев не е на БСП, хората ще накажат тежко социалистите на предсрочните избори. Десните, които са гласували за генерала, сега са бесни, че ги приписват като ляв електорат

- Г-н Октай, какъв трябва да бъде основният извод от изминалите президентски избори. Какво ви направи най-голямо впечатление и нещо изненада ли ви?

- Основното нещо е гласуването за референдума. 3,5 млн. българи казаха какво мислят за статуквото и му показаха вратата. Тези 3,5 млн. души не са привърженици на Слави. Това трябва да е ясно на всички. Сега е важно да видим как политическите партии ще разработят темите от референдума. Който успее да разкодира желанието на хората, ще спечели. Сега ги слушам всичките, включително и Слави. Слушам ръководството на БСП, на ГЕРБ. И им се чудя. Всички са тръгнали към предсрочни избори, но без да си дават сметка какво искат хората. С гласовете си хората решиха да изпуснат напрежението в обществото, което, мога да кажа, е на прага на революция. Хората искат да ометат статуквото в държавата, да изгонят старите муцуни. И една от причините Бойко Борисов и ГЕРБ да изпаднат в тази ситуация, а генералът да спечели, е, че хората искат нови лица в политиката. Хора, които нямат нищо общо със статуквото, което налага 26 години едни и същи лица в политическите централи. Ако посланията на хората се разчетат добре от дадена партия, тя ще спечели. Партията, която се преформатира бързо и успешно вътре, ще стои добре. 

- Победата на изборите Румен Радев ли е, или на БСП?

- Най-голямата грешка още от вечерта на изборите на Корнелия Нинова бе, че каза, че БСП бие ГЕРБ. Още по-голяма грешка бе това, че на масата до Радев го нямаше Стефан Данаилов. До генерала нямаше хора от т.н. Инициативен комитет, които уж са го издигнали. От едната страна на Радев беше Нинова, а от другата Йотова. Сега хората ще накажат БСП. „Успехът“ им сега ще се върне като бумеранг на предсрочните избори. Гражданите ще накажат Корнелия Нинова и ръководството на БСП поради причината, че си приписват тази победа. На гражданите, които припознаха генерал Радев като човек, който е извън статуквото, няма да им хареса, ако сега БСП си го приписват като заслуга. Ако това стане, генералът ще претърпи голям провал. Инициативният комитет пък бе представляван от бившата приятелка на Сергей Станишев – Елена Йончева. Какво е внушението от тази ситуация. От двете страни на Радев седят две червени шаманки, а за него говори и на провалилия се Станишев бившата. Грешката на Нинова на пресконференцията бе в нейното послание, че за тях, не за генерала, са гласували и привърженици на ГЕРБ. За тях гласувала София и градът отново станал червен, че даже и България почервеняла. БСП ги чака страшен крах. Повярвайте ми, че десните, които са гласували за Радев, сега са бесни, че ги приписват като ляв електорат.

- На предстоящите парламентарни избори няма как десните пак да гледат към БСП, това е ясно. Но каква маса успя да мобилизира БСП?

- Малка е масата, защото това бе протестен вот. Десните гласуваха за Радев, за да накажат статуквото. Това не дава право на Нинова да ги припознае. Разликата ще си проличи много ясно. Първата грешка на Радев, която ще допусне, ще стане до дни. Това ще си проличи при формирането на служебния кабинет. Аз съм убеден, че Плевнелиев ще го натиска. Това стана и през 2001 година, когато дойде царят, за да управлява. Симеон Сакскобургготски нямаше кадри и се довери на Ахмед Доган и Илия Павлов, назначавайки Димитър Калчев за министър на държавната администрация, а отдолу кадруваха хората от „Мултигруп“ по общините и селата.

- Илияна Йотова даде заявка, че Радев ще е ляв президент с думите, че ако направи и една крачка встрани, партията ще го накаже. Това го е казала по време на срещите със симпатизанти?

- Добре сте чули това, но медиите го скриха. Това не се завъртя по време на кампанията. Нека да си спомним и нещо друго. Репликата на Ахмед Доган от Кочан. Тогава той каза, че народните представители са никой, а той разпределя порциите. Тогава тази реплика на Доган и кадрите участваха в предизборната кампания. Сега защо услужливо всички медии я скриха тази реплика на Йотова. Така те работиха в полза на БСП и Радев. Дали няма да се окаже, че генералът не е външен човек за статуквото? Сега той трябва да назначи екип от съветници, а най-ключовата му фигура е началник на кабинета. Много далновидно Бойко Борисов каза, че не Плевнелиев трябва назначи служебния кабинет, а Радев трябва да го направи. Така новият президент ще си носи отговорността. Плевнелиев ще подпише указа за съставяне на служебния кабинет, но той трябва да съставен от Радев. От това кои лица ще влязат в кабинета ще се разбере, че генералът не е човек извън червеното статукво.

- Как трябва да гледаме на вота в Турция. Вече имаме и нов субект – партията на Местан? Кой за какво се бори там?

- Има един основен фактор, когато говорим за избори в Турция. Това е съставянето на избирателната комисия. Патриотите сега се оплакваха, че нямат хора в секциите… Истината е друга. Те услужливо дават квотите си на ДПС. Всички хора в тези секционни комисии са талибани, излъчени от ДПС. Те контролират изцяло изборния процес вътре в секцията. ДОСТ като нова партия няма представители в тези комисии. На първия тур Орешарски имаше по-висок резултат от този, който записа Цачева. И това е така, защото се намеси ДПС. Евродепутати и разни там младежки лидери постоянно пропагандираха, че ще им вземат гражданството, ако не гласуват за ДПС. За балотажа хората разбраха, че това е лъжа и Цачева взе повече гласова от Радев, за чиято кандидатура агитираха от ДПС. Радев каза по време на кампанията, че Ердоган чрез Местан агитира за Цачева. Опита се да го използва като коз, но не му се получи. Местан още няма структури по места. На той добре знае, че ДПС загуби около 200 000 гласоподаватели в Разград, Шумен и региона. Сега ДПС активизира 44% от потенциала си сред турците. Останалите 56% са резервирани към ДПС. Тези хора на са покрити партийно и са цел на Местан. Там се случи нещо интересно, защото местните българи и местните турци се обединиха срещу партиите. Хората там са отвратени от модела на Доган и си издигат хора от Инициативни комитети, които печелят избори на местно ниво. В Дулово, Кубрат, Исперих, Никола Козлево е така. Там хората гласуваха за ГЕРБ и за Цачева. Това показва, че самите турци вече отричат етнорелигиозните партии, а търсят изява чрез националните партии. Това аз го казах още на конгреса на ДПС през 1993-а. На Втория конгрес на ДПС поисках да няма етнорелигиозни политически партии в България, а да има само културно-просветни организации и ДПС да се закрие, обединявайки се с дясно-центристки политически формации. Това бе прието от конгреса, а Доган го прочете на пресконференция пред журналисти. Но това се прикрива. Тогава водих преговори и ДПС стана част от ОДС. През 1995 година общините в България посиняха, когато управляваше Жан Виденов. Сега в началото на декември ще представя своята книга за прехода. Как беше контролиран целият преход от екипите на „Позитано“, от екипа на БСП, от екипа на ДС, от екипа на Луканов. Това доведе до отвращението, което на тези избори хората показаха. Мечтата ми е да видя в ръководството на ГЕРБ млади, образовани и можещи турци. Не БСП да използва ДПС за патерица, за да вземе властта, защото те по друг начин не могат. БСП си отглежда ДПС, за да участва във властта. Към това се стремят и на предстоящите избори. Единственият шанс на Доган да стъпи във властта е през БСП. Ако ГЕРБ искат да разбият модела на ДПС, нека се обърнат към младите и можещи турци.

Калин Каменов, ПИК

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО