Цветан Василев: Хиляди пъти можех да спра Делян Пеевски. "Виваком" е кражбата на века, заради която вероятно си отиде КТБ

Цветан Василев изскочи от убежището си в Белград

И даде поредното интервю за Сашо Диков. В цели три части , направено на 16 ноември. Банкерът в изгнание уточни подробно пред "Просто Диков" на Bitelevision, че много е държал думите му да бъдат излъчени след изборите, може би с оглед на резултатите. Той твърди, че е по друга причина-да не го обвинят, че е искал да им повлияе по някакъв начин.

Кражбата на века, заради която вероятно си отиде КТБ – така Цветан Василев  определи сделката за "Виваком".

Чак в третата част призна, че хиляди пъти е имал възможност да спре Делян Пеевски, но не разбрахме защо не го е направил.

Заяви, че прокуратурата е сложила "под похлупак" действията на Корпулентния, вместо да чисти "всички негови авгиеви обори", и може би тогава никой е нямало да го познава.

Намеси Бойко Борисов, "Ислямска държава" и кого ли още не.

"Всичко беше покрито за моя сметка, само и само да няма скандали.

Това са моите грешки и аз си ги признавам", в пристъп на разкаяние, заяви той...

Призна също така, че Пеевски е бил финансиран с много повече от 250 млн., като той не знае как и на кого ги е давал по веригата, но ангажиментът му винаги е бил да възстанови парите. "Очевидно на един етап това не му е харесало и той е подготвил по-лесното решение – дайте да ударим банката, да влезем ние вътре и да вземем парите, вместо да си платим задълженията.“

Запитан за влиянието на Ахмед Доган, той заяви, че никога не е имал финансови отношения с лидера на ДПС и приписа на Пеевски финансиранията на "някои техни идеи", които по думите му са били рефинансирани от държавната банка ББР и банката с държавна помощ ПИБ.

Във втората част на интервюто,

Цветан Василев коментира далаверите около "Булгартабак", "Виваком" и "Белене".

Не е тайна, че основният пазар на "Булгартабак" бе турския и се оказва, че на него не е влизала редовно нито една цигара, твърди той по повод проблемите на компанията, и конкретно на Делян Пеевски, с турската държава.

Не мога да си представя, че цигари на "Булгартабак" могат да бъдат открити в складове на територията на "Ислямска държава" без това да е станало със съдействието на самата "Ислямска държава", добави още той.

Василев отбеляза, че рано или късно истината ще излезе, тъй като "докато българската прокуратура въобще не се интересува от това кой всъщност е собственик на "Булгартабак", има други външни прокуратури, които вече са заинтересовани много от четириъгълника София-Дубай-Виена-Вадуц".

Банкерът бе категоричен, че документите и информацията, с които разполага – за корупция в огромни размери, са достатъчни за едно много сериозно и задълбочено разследване. Той обаче се притеснява, че "при този похлупак над Борисов и Пеевски, вместо да им извадят очи, ще им изпишат вежди".

Кражбата на века, заради която вероятно си отиде КТБ – така Цветан Василев пък определи сделката за "Виваком", която по думите му е "продадена" – или открадната, на цена над 70% по-ниска от пазарната й стойност.

"Не мога да си представя, че някой би предоставил на Спас Русев (бизнесмена и мажоритарен собственик) 46% от компания, при положение, че той нито е дал пари, нито има възможност да обезпечи руската банка ВТБ да влезе в сделката, нито да реши проблемите на територията на страната".

Как през последната една година фирми на Пеевски, свързани с Пеевски, взеха обществени поръчки за милиард и половина. Как се случи това нещо? Нали уж трябваше ДПС да е в опозиция, както и Пеевски като техен представител, т.е. да изстрадат грешката от едногодишното нещастно управление на марионетката на Пеевски-Орешарски, каза той.

Досега от „Виваком“ са източени 10 млн. лв. към ФК "Левски", твърди още Цветан Василев.

Василев скочи открито на Бойко Борисов…

Нещо, което досега не правеше.

"Няма съмнение за мене, че от 2009 г. насам имаме мафиотски режим на управление на държавата практически без прекъсване. Четири години от единия клан, една година от втория клан, а в последните две години – съвместно управление. Това управление е на практика управление на Борисов и Пеевски", твърди той, но мълчи за кабинетите на БСП и ДПС, с премиери Станишев и Орешарски.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО