Йордан Цонев: ДПС няма да подкрепя управление с Патриотите. ГЕРБ отново прави грешка!

"Няма как страната да е стабилна, когато в управлението участват крайни националисти.

ГЕРБ прави за втори път тази грешка.

Второто основание – председателството на Съвета на Европа.

В Словакия направиха точно обратното – изолираха нациоанлистите. Представяте ли си Съвета на Европа, председателствен от български националисти? Това Европа със сигурност не може да си го представи! Третото основание – че така са решили българските избиратели, също не издържа. 201 от 240 народни представители са от системните партии и не е вярно казваното, че друго управление в рамките на този парламент не е възможно.

Йордан Цонев каза, че в Словакия по време на председателството са изолирали националистите от управлението. Представяте ли си националист да председателства Съвета по отбрана на ЕС, попита риторично той?!

"България над всичко" също не може да бъде лозунг прилича малко на "Дойчланд, Дойчланд юбер алес" (химна на фашистка Германия – б.р.), заяви Цонев.

"Разликата между патриотизма и национализма е, че Обединените патриоти разделят нацията, а това не може да донесе стабилност на държавата и на управлението.

Съставянето на тази коалиция е грешка от страна на ГЕРБ – да не кажат, че не сме ги предупредили.

Сега вкарват националистите във властта и като министри – ще бъдем категорична опозиция на това. Бихме подкрепили закони, които ги има в нашата програма, които подкрепят икономиката и битката с бедността, но за всичко, от което зависи съществуването на този кабинет, ние ще бъдем против", категоричен е депутатът от ДПС.

По думите му кабинетът няма да изкара пълен 4-годишен мандат. Когато вървиш по един и същи път, стигаш до едно и също място, подчерта Йордан Цонев.

"ДПС са истински патриоти на дело. През 90-те години те осигуриха мира, а на тези избори водиха истинска битка с чуждото влияние.

ДПС стоят зад всички стратегически български решения, посочи депутатът. Въртележка с националната сигурност не трябва да има. България има нужда от обединяващ патриотизъм, но не от този на "реверните" Обединени патриоти, които слагат патриотизма като брошка на ревера си", добави той.

Той обясни, че Камен Костадинов е напуснал парламента заради феномена 15/15, или 9/9 в случая. "Камен реши, след като не успя да убеди Ангел Исаев да отстъпи мястото си на Дурхан Мустафа, да поеме отговорност като водач на листа. Исаев беше обещал, че ще се откаже, ако влезе в парламента заради този изборен феномен, такова беше и решението на ръководството", каза Цонев.

"Камен Костадинов остава в партията, той е член на Централното оперативно бюро. Този негов морален акт е високо оценен в цялата партия. Постъпката на Камен Костадинов му прави чест", посочи Йордан Цонев. "Моралният акт на Камен Костадинов е високо ценен в партията. Ахмед Доган по никакъв начин не се е намесвал в решението на Костадинов", сподели той.

По думите му не е имало натиск от страна на почетния председател на ДПС Ахмед Доган Дурхан Мустафа на всяка цена да влезе в парламента.

В момента тази преференция не изразява волята на избирателя. Когато това е съзнателен избор, няма проблем, но в случая е очевидно, че това не е така.

Много по-лесно е ЦИК служебно да заличава от бюлетината номера, паднал се от жребия на партията. Т.е., ако искаш да избереш въпросния човек, поне да знаеш името му. Ние ще внесем законодателна промяна в тази насока", съобщи Цонев.

Той разкри, че заедно с Делян Пеевски ще внесат законопроект за намаляване на административната тежест на бизнеса. Поддържаме връзка с него, колеги и добри приятели сме, каза Цонев. Депутатът от ДПС съобщи още, че последно се е видял с Ахмед Доган на рождения му ден в края на март. Той е добре, в прекрасно здраве е. Видяхме се за последно на рождения му ден. Подарих му античен съд от 15 век", каза още Цонев.

"Очевидно е, че Ердоган се опитва да влияе в България чрез Лютви Местан. Най-вероятно това се е случвало и когато Местан беше в ДПС", заключи депутатът от ДПС.

Депутатът от ДПС обаче каза, че движението ще подкрепя законите, свързани с битката с бедността, но ще бъдат против закони, от които зависи оцеляването на правителството.

Ще бъдем остра опозиция. В БСП имат други основания да бъдат в опозиция. Те искат държавен капитализъм", каза още Йордан Цонев.

Цонев отбеляза също, че финансирането на вероизповеданията трябва да се извършва от държавата. Според него годишно издръжката на основните вероизповедания у нас би струвала около 20-25 млн. лева, като 3/4 от тези средства ще отидат за православието. Всяка зависимост от чужда държава е опасна, отбеляза той.

"Епицентър.бг"

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО