Путин се срещна с Порошенко: започват преговори за край на сраженията

Лидерите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко се срещнаха за първи път след руската анексия на Крим в рамките на честванията в Нормандия по случай 70-годишнината от съюзническия десант през Втората световна война, като са стигнали до съгласие за начало на разговори за прекратяване на огъня в Източна Украйна, пише mediapool.bg. Докато сраженията там продължиха и в петък френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел събраха Путин и Порошенко за 15-минутна среща преди официалния обяд на гостуващите за честването световни лидери. От Елисейския дворец съобщиха, че двамата са си стиснали ръцете и са се съгласили за преговори за край на огъня между украинските сили и проруските сепаратисти в рамките на няколко дни. Според репортер на Ройтерс Путин, Порошенко и германският канцлер Ангела Меркел са разговаряли, докато са влизали в замъка Бенувил в едноименното населено място. "Това бе нормална, сериозна размяна на мнения между двама лидери", съобщиха от офиса на Оланд и определиха срещата като "прогрес" в решаването на кризата.

Меркел към Путин: Русия носи "голяма отговорност"

Преди това германският канцлер Ангела Меркел заяви на руския президент Владимир Путин, че Русия носи "голяма отговорност", за да спомогне да се постигне мир в Украйна. Меркел се срещна с Путин в кулоарите на проява по случай 70-годишнината от съюзническия десант. "В разговора канцлерът заяви, че сега, след признатите президентски избори в Украйна, времето трябва да се използва за постигане на стабилност, особено в Източна Украйна", посочи говорителка на правителствената пресслужба на пресконференция в Берлин. Меркел "използва възможността да напомни на Русия за голямата й отговорност в това". Двамата ръководители посветиха изцяло едночасовия си разговор на ситуацията в Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Путин и Меркел изцяло се съсредоточиха върху украинските дела, върху търсенето на пътища за уреждане на ситуацията в Украйна", съобщи пред кореспондент на ИТАР-ТАСС прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, който е присъствал на разговора. Отговаряйки на въпрос дали лидерите са говорили за разногласията в подходите между Москва и Берлин за Украйна, Песков каза: "Именно на това бе и посветен разговорът". Срещата между тях премина при закрити врати, в присъствието на техните помощници и прессекретари. Путин и Меркел заедно се появиха в залата "Ван Донген" на хотел "Нормандия" в центъра на Довил и се ръкуваха. "Разговорът основно вървеше в руслото на търсене на решения и компромиси, а не от гледна точка на разногласията", заяви помощникът на руския президент Юрий Ушаков. Той също е присъствал на срещата. След разговора лидерите се отправят към град Уистреам, където в замъка "Бенувил" Оланд ще даде официален обяд, след което ще има тържествена церемония.

Дипломатически совалки и преди Нормандия

В навечерието на възпоменателните церемонии в Нормандия Париж буквално се превърна в сцена на дипломатически балет относно Украйна, посочва френският в. "Фигаро" по повод двустранните срещи във френската столица между Владимир Путин и Франсоа Оланд, Франсоа Оланд и Барак Обама и Владимир Путин и Дейвид Камерън. Първата от началото на кризата в Украйна среща между Путин и Камерън се състоя в залата за официални лица и делегации на парижкото летище "Шарл дьо Гол". Британският премиер Дейвид Камерън заяви на руския президент Владимир Путин, че Москва трябва да прекрати намесата си в Украйна и да работи с новоизбрания президент Петро Порошенко, предаде Ройтерс. Камерън, който говори пред журналисти след срещата си в Путин в Париж, заяви, че е дал на руския президент "много ясни и твърди послания", че дипломатическо решение на украинската криза е възможно, ако Русия помогне за успокояване на обстановката. "Статуквото, днешното положение е неприемливо и трябва да бъде променено", заяви Камерън. Той добави, че Москва трябва официално да признае и да работи с Порошенко, да прекрати потока от оръжия и хора през границата с Украйна. "Нуждаем се от действия по тези фронтове", изтъкна британският премиер.

Руският президент Владимир Путин и британският премиер Дейвид Камерън са се ръкували след края на разговора си на парижкото летище, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков. "Лидерите си подадоха ръка, но това беше вече без телевизионни камери", отбеляза той. В началото на разговорите, както обърнаха внимание журналистите, традиционното ръкостискане между двамата лидери липсваше. По думите на Песков, президентът на Руската федерация и премиерът на Великобритания са обсъдили начините за решаване на кризата в Украйна, както и за "активизиране на руско-британския диалог, който в момента е замразен". Същите призиви като Камерън кум руския президент е отправил и френският президент Франсоа Оланд по време на вечерята си с него в Елисейския дворец, състояла след вечеря на Оланд с Обама в моден парижки ресторант, замислена така, че да се избегне евентуална среща между Обама и Путин. На вечерята в президентския дворец Путин и Оланд са анализирали въпроса дали между руския президент и новия украински президент Петро Порошенко може да има условия за деескалация, която да се конкретизира в идните дни, отбелязва френският вестник "Монд", като цитира запознат източник. Очаква се в петък Путин да има среща и с германския канцлер Ангела Меркел, на която отново водеща ще бъде темата за Украйна, припомня изданието. Във Франция Путин показа и, че умее да създава дипломатически съспенс, като заяви, че в Нормандия няма да избягва никого. Това поражда надежди за евентуална среща на Путин с Обама или дори на Путин с Порошенко, който в крайна сметка е поканен да участва на честванията по повод годишнината от десанта, допълва в. "Монд".

Русия очаква САЩ да въздействат на Порошенко

Проведоха се и поредните разговори между руския външен министър Сергей Лавров след среща с държавния секретар на САЩ Джон Кери. "Русия се надява, че САЩ ще използват влиянието си над новоизбрания украински президент Петро Порошенко за прекратяване на насилието и военната операция", каза Лавров. Срещата се състоя в хотел в центъра на Париж, в навечерието на тържествените церемонии по случай 70-годишнината от дебаркирането на съюзниците в Нормандия. "Ние много се надяваме,че влиянието на САЩ върху новоизбрания президент на Украйна /Петро/ Порошенко ще бъде използвано за прекратяване на нагнетяването и конфронтацията", каза Лавров. "Не се съмняваме, че нашите американски партньори могат и влияят на Порошенко и това навярно се потвърждава от факта, че първото си посещение той направи не в Донбас, както бе планирал, а в Полша за среща с президента /на САЩ Барак/ Обама", посочи тя.

Руският външен министър заяви, че е обърнал внимание на Кери за това, че някои от предприеманите напоследък действия от страна на САЩ и ЕС не помагат за създаване на конструктивен диалог. "Напротив, те създават у някои деятели в Киев илюзията, че всичко им е позволено. Подобен подход няма да доведе до нищо добро", отбеляза Лавров. Той заяви също, че властите на Украйна трябва да направят първата стъпка и да прекратят "наказателната операция" срещу своя народ, за да открият пътя към обединението на страната. Лавров отбеляза, че насилието трябва да бъде прекратено "от всички страни, защото там има и така наречените трети сили". "Но аз съм убеден, че първата стъпка трябва да направи този, който се смята за отговорен за сигурността на своята държава. Първата стъпка трябва да бъде прекратяването на така наречената контратерористична, а всъщност наказателна операция, и аз съм убеден, че и Луганск, и Донецк в този случай ще направят това, за което неведнъж са говорили: ще бъдат готови да прекратят огъня и да седнат на масата за преговори. С посредници или не, това вече не е важно", заяви Лавров.

Продължават сраженията в Украйна

Сраженията в Източна Украйна се възобновиха на фона дипломатическите усилия за изход от кризата. Представители на "народното опълчение" в Славянск обявиха, че са свалили още един хеликоптер на украинските военновъздушни сили. Хеликоптерът бил повреден от картечен огън и извършил аварийно кацане. Според "народния кмет" на Славянск Вячеслав Пономарьов са повредени три танка. Няма данни за нови жертви. Ожесточените боеве между украинската армия и "опълченците" в района продължават от 3 юни. Въоръжените сили на Украйна използват щурмова авиация - изтребители и хеликоптери. Според различни източници през последните дни са загинали над 50 проруски сепаратисти. Украинските сили са възобновили обстрела срещу Семьоновка в района на Славянск. Обстрелът се води от посока на планината Карачун и град Красний Лиман. По думите на представител на Донецката народна република, ударите се нанасят в района на складове със сяра на химическия завод "Капахим”, който вече се запали веднъж, след като в него попадна снаряд. Новоизбраният президент Петро Порошенко заяви, че ще продължи операцията до пълното смазване на сепаратистите, въпреки продължаващия натиск на Москва за прекратяване на военните действия. Очаква се той да обяви мирен план в събота. САЩ съобщиха, че възнамеряват да изпратят в Украйна малка група военни съветници, които да определят потребностите на страната в областта на реформата на въоръжените сили, заяви за ИТАР-ТАСС официалният представител на Пентагона Айлин Лейнез. Вашингтон също смята да предоставят на Киев различни видове военно оборудване, като бронежилетки, прибори за нощно виждане и комуникационни средства.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО