Свалянето на самолета на "Малайзийските авиолинии" - краят на "руската приказка"

Изпреварвайки всички последващи дискусии за малайзийския рейс MH-17, е важно да се подчертае един абсолютно очевиден момент: свалянето на този самолет е резултат от руското нахлуване в Източна Украйна - спецоперация, разработена с цел създаване на хаос на законодателно, политическо и военно равнище. Без този хаос ракетата "земя-въздух" никога нямаше да бъде изстреляна към пасажерския самолет. По принцип руските власти не са изпращали редовни войски в Украйна. Вместо това, те въведоха руски наемници и сътрудници на спецслужбите, такива като Игор Стрелков - "върховният главнокомандващ" на Донецк и сътрудник на руските служби, воювал в двете чеченски кампании, и - Владимир Антюфеев, заместник на Донецкия "премиер-министър", възглавявал опита на латвийския КГБ да смаже парламента на независима Латвия през 1991 г.

С помощта на местни криминални елементи, тези сътрудници на руските спецслужби окупираха милиционерски участъци, административни съоръжения и други ядра за политическо влияние, за да ликвидират украинската държавност. За да изпълнят тази задача им помагаше руското правителство и подконтролните средства за масово осведомяване, които до този момент дискредитират Украйна и така нареченото нацистко правителство. Миналата неделя руски журналисти инициираха нов пик на истерията, пускайки фалшиви истории за така нареченото разпънато дете, а така също излъчиха безпрецедентен документален филм, сравняващ защитата на украинската армия на собствената страна с руандийския геноцид.

В условията на тежка и нестабилна ситуация, руснаците цинично доставяха тежко въоръжение: картечници и артилерия, а така също танкове, БМП и противовъздушни ракети. Не толкова отдавна сепаратистите открито използваха преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК) и се хвалеха с унищожаването на големи транспортни самолети на ВВС на Украйна, очевидно, с помощта на руски специалисти. И наистина: във втората половина на четвъртък, Стрелков онлайн се похвали за поредния свален военен самолет, преди да му стане ясно, че става дума за рейс MH-17. Впоследствие този пост от неговия блог беше изтрит. В края на юни различни руски медиа-източници публикуваха фотоси на ЗРК "Бук", които, по техни думи, сепаратистите са отнели от ВС на Украйна. Въпреки че, всъщност, те, по-скоро, са били незаконно предадени от Русия на наемниците. Тези публикации също бяха изтрити.

Ето, в такива условия пасажерският лайнер е бил взет на прицел от ракетите "земя-въздух": среда на беззаконие, боевики-аматьори, които нямат навици в определяне на показателите на радара; безпрецедентно неуважение към човешкия живот; презрение към международните норми, закони и правила. Просто за ясност: в Източна Украйна не е имало ракети, контролирани от украинското правителство, защото сепаратистите са нямали своя авиация.

До последния момент толкова подлите действия работеха за руснаците. Те нервираха и отвличаха украинските власти, а в същото време плакнеха очите на чуждите правителства, в частност, европейските. Доколкото конфликтът не се смяташе за "истинска" война, то можеше да бъде описан като "локален" или "ограничен", оставайки в ниските приоритети на международната политика на европейските и други страни. Без преувеличение, свалянето на рейс MH-17 сложи край на руската приказка за "неистинската война", както за руснаците, така и за Запада. За голямо съжаление, тази подла "не-война" току-що уби 298 души, повечето от които са били европейци. Ние вече не можем да се преструваме, че като че ли нищо не се е случило, или че това не засяга никого извън пределите на Донецк. В това число, руснаците също няма да могат да се преструват.

Без призмата на притворството някои неща скоро ще станат ясни. Например, ние ще можем да разберем, действително ли през 2014 г. Западът е толкова обединен и желае да спре тероризма, както и 26 години по-рано. Когато силите на либийското правителство свалиха Рейс 103 на Pan Am над Локърби (Шотландия) през 1988 г., Западът се сплоти и изолира либийския режим. Ще можем ли да направим същото днес, или мнозина ще описват случилото се като "трагичен нещастен случай", и ще спрат разследването като "незавършено"? Риториката на Обама за "прекратяване на огъня" вече не е достатъчна. Това, което наистина е необходимо, е извеждането на руските наемници, тяхното въоръжение и логистика. Западът - и целият останал свят - трябва да помогне на Украйна да възстанови суверенитета си на изток, за да не се разгаря този конфликт повече.   

Скоро ще узнаем и някои интересни неща за руския президент. Засега Русия не демонстрира нито шок, нито срам от случилото се. Обаче в същото време тази трагедия дава възможност на Владимир Путин да сложи край на хаотичния и трагичен конфликт, който сътвори в Източна Украйна. Той има уникалния шанс да се откаже от сепаратистите и да прекрати снабдяването им. Иначе това ще означава, че остава верен на хаоса и беззаконието, които разпали в Донецк. Тогава ние ще можем да предположим, че има намерение да ги разпали още някъде. Ако не се борим с тях, трябва да сме готови, че те ще се разпространят.

Anne Applebaum, The Washington Post

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО