Русия ще подсили Черноморския си флот с 80 нови кораба

Русия ще подсили Черноморския си флот с още 80 нови кораба до 2020 г., предаде Ройтерс. Новината съобщи руският вицеадмирал Александър Витко, командир на Черноморския флот. Москва предвижда до 2016 г. да бъде завършена и втора черноморска военноморска база близо до град Новоросийск. Осемдесет кораба и други плавателни съдове се очаква да пристигнат в Новоросийск преди 2020 г. Така до 2020 г. в Черноморския флот ще има 206 кораба и плавателни съдове, заяви Витко на среща с руския президент Владимир Путин, който посети пристанището на Новоросийск. Витко информира Путин, че в пристанището на Новоросийск ще бъдат разположени и подводници, въоръжени с ракети с обсег от 1500 км, предаде ИТАР-ТАСС.

"Кораби на НАТО са постоянно в Черно море. НАТО планира да създаде своя военноморска база в Черно море", заяви Витко и добави, че руският Черноморски флот се нуждае от втора черноморска база в допълнение към основната си база, разположена на полуостров Крим, анексиран от Русия през март. НАТО редовно извършва военноморски маневри в Черно море, особено след като Русия анексира Крим, отбелязва Ройтерс. Източник от НАТО заяви, че не е запознат с каквито и да е планове за нова натовска база в региона, но добави, че България има черноморска база, която може да бъде използвана от натовски кораби.

НАТО има още две други членки с излаз на Черно море - Румъния и Турция. Бившата съветска република Грузия, която също има излаз на Черно море, също се стреми към членство в алианса, но също като Украйна едва ли ще бъде приета скоро заради яростната съпротива от страна на Москва срещу бъдещо разширяване на алианса, пише БТА. По-рано този месец, докато НАТО имаше учения в Западна Украйна, руският министър на отбраната Сергей Шойгу обеща да увеличи броя на руските войски в Крим. Путин планира да похарчи 21 трилиона рубли (545 милиарда долара) до края на десетилетието, за да модернизира руските въоръжени сили. Някои от тези средства ще бъдат използвани за подобряване на отбранителната инфраструктура на Крим.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО