Катастрофа в Русия, подозират "Роснефт" за детониращ суап. Рублата потъна въпреки 17% лихва, Путин привиква Медведев

Рублата падна до 80 рубли за долар в 15.10, а в 15.11, московско време, мина равнището на 100 рубли за евро. Правителството и Централната банка на Русия в 17.30 се събраха на спешно съвещание (Неужели там поняли, что что-то пошло не так., написа Газета.ру), тъй като рязкото повишаване на лихвата с 6.5% до 17% не даде резултат. В съвещанието участват първият вицепремиер Игор Шувалов, помощникът на президента Андрей Белоусов, министърът на финансите Антон Силуанов, министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев, шефката на ЦБ Елвира Набиулина и първият заместник-ръководител на апарата на премиера, Максим Акимов.

Катастрофата е пълна. Владимир Жириновски иска незабавната оставка на Елвира Набиулина, шефка на Централната банка, ползваща се доскоро с абсолютно доверие от руския президент. В Калининград (Кьонигсберг по времето на Кант...) за долар вече искат 100 рубли, а за евро - 120!  Маржът между официалния курс на ЦБ и реалния е потресаващ. Пълна катастрофа.

Във вторник Елвира Първа дърдореше тъпни - "Рублата в момента е недооценена по всички фундаментални показатели.". Глупост на квадрат, тъпня на куб. Владимир Путин е привикал Дмитрий Медведев да му се яви, след като приключи съвещанието. "Интересно, а если встать вокруг елочки и спеть песенку, Центробанк появится на бирже?", написа Газета.ru. с убийствен сарказъм. В банковите среди в Москва спекулират, че сривът във вторник е причинен заради суап на "Роснефт" за 625 милиона рубли. Игор Сечин, бос на "Роснефт" отрече слуховете, наричайки ги "провокация".

"Плаващият курс на рублата помага да се преодолеят негативните външни фактори.", бръщолеви безумия Елвира Набиулина. Шефката на ЦБ бърбори, че падането на цената на нефта удря и по рублата. "Трябва да направим действията на спекулантите по-рисковани-", плещи Елвира Първа. Час след малоумното й изказване спекулантите размазаха рублата. За фундаменталните показатели вече никой не смее дума да обели - никой освен паникьосаната Набиулина, която очевидно е напълно неадекватна на ситуацията.  

В същото време видни макроикономисти и финансисти твърдят, че ситуацията на валутния пазар ще удари тежко руската икономика, тъй като през последните 15 години тя се е финансирала главно с ресурс отвън, тъй като той бил по-евтин. Сега този източник бил блокиран. Вицепремиерът на Русия - каратистът Юрий Трутнев, новият любимец на Владимир Путин, който го отглежда за свой наследник, изригна "Мы неправильно читаем изменившуюся ситуацию на финансовых рынках. Ситуация на финансовых рынках только стимулирует ускорение развития России". А дано, ама надали...

В Кремъл отказват да коментират решението на ЦБ на Русия за повишаване на основния лихвен процент. Дмитрий Песков, прес-секретар на президента Владимир Путин, заяви в ефира на радиостанция "Коммерсантъ FM": "Ну, ключевая ставка — это скорее вопрос правительства. В Кремле мы это никак не комментируем. Центробанк у нас независимый". Леле, що стана?! Путин си измива ръцете. Да му мислят Медведев и Набиулина. "Осталось только понять, чем этот независимый Центробанк сейчас занят.", гаргарят се в "Газета.ру".

bgsniper.com

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО