Matt O'Brien, The Washington Post: Нови лоши новини за Путин - на руските банки спешно им трябва помощ

Култовият коментатор Matt O'Brien се прави, че открива Америка в електронното издание на The Washington Post. Оказва се, че да се строи икономика изключително върху нефта, е лоша идея, иронизира авторът. Както започват да разбират в Русия, ако цените започнат да падат, вие се оказвате в икономическа криза, която преминава във валутна, превръщаща се във финансова, а това, разбира се, само усилва икономическата. Това е порочен кръг, от който е трудно да се излезе, колко и яростно да твърдите, че няма да позволите да направят от ВАШАТА МЕЧКА ЧУЧЕЛО, изтръгвайки й ноктите, пише авторът.

Последната новина се заключава в това, че на руските банки ще им е нужна финансова помощ, и то скоро. Процентът, който си начисляват по краткосрочните кредити, нарасна до 28.3% в деня на пресконференцията на Путин, повече от времената на кризата през 2008 г. И това се случва, въпреки факта, че Централната банка на Русия обяви - банките могат да се правят, че нямат загуби. Руските банки могат да прекратят да оповестяват пазара за своите загуби и да използват стария обменен курс за пресмятане на номиналната стойност на активите в счетоводната си отчетност. Това са "потьомкински баланси".

Руското правителство ще трябва да снабдява банките с пари, при това истински пари, като долари, например, за да прекрати кризата в кредитирането. Именно тези пари ще започнат да свършват в Русия. Тя безрезултатно загуби 80 млрд долара, за да защити рублата, и, въпреки че останаха повече от 400 млрд долара (Путин обяви за 419 млрд към 18 декември 2014 г.), само половината от тази сума може да бъде използвана практически.

Руското правителство се нуждае от повече долари и най-простият начин да ги получи е да прекрати достъпа до тях на руското население и на компаниите. Икономистите наричат това контрол над движението на капитала. Руското правителство започна да следи продажбата на валута между големите износители. Кабинетът ще им дава "инструкции" кога именно да продават получените долари. Путин може да нарича това, както му е удобно (наверно ще се намери и меча аналогия), но е ясно, че става дума за мек контрол върху движението на капитала, завършва статията си култовият анализатор на електронното издание на The Washington Post.

bgsniper.com

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО