Джон Кери в Киев: Русия трябва да изтегли войските и танковете си от територията на Украйна, иначе изолация

Държавният секретар на САЩ Джон Кери за пореден път призова Русия да изтегли войските и танковете си от територията на Украйна. "Прекратяването на огъня и преговорите са единственото средство за Русия да избегне международната изолация.", заяви държавният секретар на Щатите след срещата си с украинския президент Петро Порошенко в Киев.

"Русия трябва да поеме ангажимент за прекратяване на огъня в Украйна. Необходимо е да отведе тежкото въоръжение от линията на разграничение. Русия трябва да изведе своята войска и оръжие от Украйна. Москва е длъжна да препятства проникването в Украйна на бойци от територията на РФ.", каза Джон Кери.

"Главната опасност за Украйна е агресията на Русия на изток. Не може да се нарече по друг начин това, което се случва. Ние не се опитваме да влезем в конфликт с Русия, никой не иска това - нито президентът Порошенко, нито САЩ, нито европейската общност. Не става дума за това. Ние се надяваме, че Русия ще се възползва от дипломатическо решение, ние желаем точно това. Ние искаме дипломатическо решение на проблема.", отсече Кери.

"Ние не можем да си затваряме очите за наличието на танкове, които пресичат границата от Русия към Украйна. Ние не можем да си затваряме очите за руските военни без опознавателни знаци, които преминават границата и поддържат сепаратистите. Ние не можем да си затваряме очите за боеприпасите, които се доставят през границата, за да се поддържа този конфликт.", допълва Джон Кери.

"Президентът Обама ме помоли да дойда тук, а така също мен и вицепрезидента Байдън да се присъединим към срещата в Мюнхен. Там отново ще се срещнем с президента Порошенко и с нашите съюзници и приятели, за да подчертаем, че нашият избор е дипломатическото и мирно решение на въпроса. Но Русия трябва да направи своя избор, и не само на думи, а и на дело.", категоричен е държавниаят секретар на Щатите Джон Кери.

bgsniper.com

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО