Кралицата обещава реферeндум за излизане на Великобритания от ЕС. Меркел и Оланд готвят "ресто"

"Великобритания ще проведе нови преговори по въпроса за членството на Великобритания в ЕС. Заедно с това ще бъде внесен законопроект за референдум по въпроса за излизане от състава на ЕС, който ще бъде проведен до края на 2017 г.", отсече кралица Елизабет II в тронното си слово при откриването на новата сесия на парламента.

Кралицата на Великобритания Елизабет II приковава вниманието на Европа с традиционната си реч при откриването на новата сесия на парламента. Заявката бе земетръсна. Кралицата засяга възможността за провеждане на референдум за излизане на Великобритания от ЕС. Референдумът за членството в ЕС беше главното обещание в предизборната програма на премиера Дейвид Камерън, който заплашва с излизане на Великобритания от Съюза, ако Брюксел не направи отстъпки, пише меродавният руски сайт "Газета.Ru".

Меркел и Оланд готвят "ресто". Общата им позиция се основава върху тезата, че напускането на толкова голяма държава може да застраши стабилността на ЕС. Ангела Меркел заяви още миналата година, че е по-добре Великобритания да напусне, отколкото Съюзът да направи отстъпки. Заформя се "ресто". Германия и Франция вече формират нещо като съюз, насочен към по-тясна интеграция вътре в еврозоната, която не би противоречала на Лисабонския договор.

 

bgsniper.com

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО