Само малоумници се "изненадват" от играта на Китай с руските банки. Поднебесната не се "шашка" от Путин и "Буратино"

"Китай се изплаши от санкциите.", гърмят нарочени като меродавни руски медии, затъвайки в блатото на самозаблудата. На практика е все едно дали имащите се за експерти по "китайската карта" руски наблюдатели се поддават на евтинджийската пропаганда на зомбираните от Кремъл пропутинови журналюги, или заемат разкрачената позиция между "умерения либерализъм" и "цивилизования патриотизъм", пардон и прочие.

Ако не е гавраджийска гаргара, заглавието на статията на Иван Гидаспов в "Газета.Ru" е откровена самозаблуда. Как звучи само - "Китай се изплаши от санкциите.", верно се майтапи Ваня Гидаспов. Хенри Кисинджър цитира в "За Китай" (стр. 344) Ху Яобан, протеже и партиен секретар по времето на на големия Дън, очертал китайската външна политика на XX конгрес на ККП през септември 1982 г. Кисинджър припомня препратката към заветите на Мао.

"Ключовата клауза беше повторение на Маовия лозунг "Китай се възправи": "Китай никога не се е прикрепвал към която и да е велика сила или група сили и никога не е допускал да бъде притиснат от която и да е велика сила. (...) Ние забелязваме, че съветските лидери нееднократно изразиха желание да подобрят отношенията си с Китай. Но важни са делата, а не думите.", отсича Ху Яобан.

Има и друго. Китайците няма как да забравят изпепеляването на хиляди техни войници в крайграничната битка за о. Даманский със системите, които сложиха началото на кошмарните артилерийски комплекси "Буратино" с обемно-детониращи боеприпаси. Апропо. Зомбираните почитатели на Путин няма да сгрешат, ако допуснат, пардон, че островът вече е китайски. Има ли нужда да припомняме каква част от космическия дълг на САЩ държат китайците, за да повярваме на тезата - "Китай се изплаши от санкциите."?!

Китай е хвърлил мерак на половината Сибир. Че и на голяма част от руската икономика - придобивания чрез сливания и поглъщания, това е Схемата. И още - потресаващ натиск за отбив в цените на руските суровини. Който смята, че Китай ще изпусне шанса да притисне Русия, докато Путин е на зор заради санкциите, е образцов малоумник. Акцията на китайските банки е част от операцията за психологическа обработка на руския лидер.

Сталин не би допуснал неговата грешка на трибуната на 9 май - само дето не се постла на китайския бигбос. Вижте отново кадрите - потресаваща усуквация, как да не се правят сега на велики китайците, разбрали, че "онези от север" са на большой зор. "Съединените щати са по-фокусирани върху съкрушителната военна мощ, а Китай върху решителното психологическо въздействие.", пише Кисинджър. Впечатляваща обработка...

Хленченето на първия заместник-председател на ВТБ Юрий Соловьов, че голяма част от китайските банки отказват да провеждат операции с руски кредитни организации, е закъсняло признание за процес, който тече от късната есен на миналата година, когато рублата се срина. "Нищо лично, просто бизнес.", казват И китайците. Толкова. Останалото е блябосване за "Стратегическа дълбочина", ако трябва да цитираме в гавраджийски контекст култовата книга на Ахмед Давутоглу.

"Взаимодействието не протича без усложнения. Основният проблем, сдържащ развитието на двустранните отношения, стана противоречивата позиция на Китай по отношение на руските банки след въвеждането на санкциите на САЩ и ЕС.", проплаква в колонката си във Finance Asia руският топбанкер. "Повечето от китайските банки не оперират с участието на руски банки. Освен това, китайските банки значително съкратиха участието си във външнотърговските сделки, в частност, за търговското финансиране.", не спира да циври Соловьов.  

"Разгръщането към Азия, за което говореха руските власти, се натъкна на препятствие.", пише "Газета.Ru.". Лишавайки се от достъпа до кредитния пазар на Запад и заемите вътре в страната заради непосилните лихви след срива на рублата, руските компании очакват пари от Китай. Обаче лошо. Оказа се, че за тях да заемат пари на този ужасяващо конкурентен пазар е изключително трудно. "Китай няма да помогне на Русия.", откриват Америка руски финансови експерти след байряма.

"Китайците на първо място търсят изгоди за себе си, а чак след това за партньорите си, изграждат взаимоотношенията си с тях в зависимост от икономическата ситуация в дадения регион.", дипли ги Иван Гидаспов, провокирайки ни да реднем за пореден път - "Здрасти, че бързам!", както казваше великият бриджьор и покерджия Белия от Клуба на посветените на "Витошка". Максим Осадчий от БКФ цитира лорд Палмерстън, илюстрирайки позицията на Китай - "Само интересите ни са неизменни и вечни...".

"За Китай връзките с Европа и САЩ са по-важни, отколкото отношенията с Русия, както в политическо, така и в икономическо отношение.", продължава Осадчий. Най-големият търговски партньор на Китай са САЩ, следва ЕС, Япония, Южна Корея, страните от АСЕАН. "Китайските банки изобщо не са заинтересовани да се "подлагат" на американските санкции заради бизнеса си с руските банки.", пише "Газета.Ru.". Нещо повече. Държавният департамент убеждава Китай да въведе санкции срещу Русия.

"Китай е много сложен търговско-икономически партньор. Където има дори минимален риск от усложнения, там няма китайски интерес, колкото и да е печеливш проектът. Докато точката в руско-украинско-западния диалог не бъде поставена, ситуацията ще се запази в сегашния вид.", твърди икономическият анализатор Анна Бодрова, цитирана от "Газета.Ru.". Според нея Китай спуска едва откритата преди това "желязна финансова завеса".

"Когато политическият фактор мине на втори план, руските банки отново ще бъдат допуснати на междубанковия пазар.", пише "Газета.Ru." и цитира финално (по ТАСС) боса на "Сбербанк" Герман Греф - "Тезата, че ние не дочакахме западни пари, е много лоша. Колеги, вие няма да дочакате и източни пари. Не трябва да чакате. За парите днес има колосална конкуренция.". Класическа операция за сдържане и изолиране от Големия Бизнес.

Никак не е зле да се препрочита и преговаря Хенри Кисинджър, особено от зомбираните путинисти, дърдорещи, че било по-добре да има Трета световна война, отколкото "перестройка". "Дън си имаше свой собствен призив, който беше негова запазена марка - че Съветският съюз трябва да бъде спрян.", защото в неизменната природа на Москва било заложено "да се промъква там, където се отвори пролука.".

Путин тепърва ще разбира, че пролука за вкарване в Украйна на "Буратино" с обемно-детониращи боеприпаси винаги ще има, но ако не е психологически готов за Голяма Война, съдбовно се заблуждава с китайците и мегамафията на глобалните банкери.

bgsniper.com

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО