Нидерландският доклад: проруските сепаратисти са свалили "Бойнг"-а на "Малайзийските авиолинии"

Пътническият самолет "Бойнг" на компанията "Малайзийски авиолинии" MH-17 е свален с ракета "земя-въдзух", изстреляна от територия, контролирана от проруските сепаратисти, се твърди в проект ("чернова") на доклад на Съвета по безопасността на полетите на Нидерландия, попаднал на разположение на CNN. Окончателният текст на доклада все още не е разпространен, но телекомпанията е установила подробности от свалянето на самолета на 17 юли 2014 г. на територия, контролирана от донецките сепаратисти.

Проектът на доклада е от неколкостотин страници. В документа са посочени точният график на полета на авиолайнера, типът на ракетата, която го е свалила, описана е и траекторията й, пише на сайта на руското Радио "Свобода", позоваващо се на CNN. Източник, запознат с детайлите на отчета, съобщава: в доклада не само се съдържат данни за позицията (точката), откъдето е била изстреляна ракетата, но е посочено и кой е контролирал територията, от която е произведен запускът.

"Бойнгът" е СВАЛЕН ОТ ПРОРУСКИТЕ СЕПАРАТИСТИ - до този извод са стигнали, според CNN, авторите на доклада. Съставителите на документа стоварват част от отговорността на ръководството на компанията Malaysia Airlines, която, въпреки предупрежденията, е игнорирала препоръките да се избягват полети над зоната на конфликта.

По данни на източници, запознати с хода на разследването, проектът на следствения отчет е предаден за запознаване на заинтересовани адресати в целия свят, включително на Националния съвет по безопасност на транспорта на САЩ, Федералната авиационна администрация на САЩ и авиокомпанията "Бойнг".

Сваленият от проруските сепаратисти "Бойнг" извършваше полет по маршрута Амстердам - Куала-Лумпур. Повечето от 298 загинали пътници и членовете на екипажа бяха поданици на Нидерландия.  

bgsniper.com

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО