Турция даде военната база в Инджирлик на САЩ

Турското правителство разреши на САЩ да използва военновъздушната база в Инджирлик, съобщи Hurriyet Daily News, като цитира Талжу Билгич, говорител на турското Министерство на външните работи. Американските военни ще използват „Инджирлик“, за да се борят срещу екстремистите на „Ислямска държава“ по границата със Сирия. Досега те използваха базата за логистични и хуманитарни цели.

Осигуряването на достъп до авиобазата ще позволи на американската армия да действа по-бързо и гъвкаво при атаките си срещу джихадистите. „Инджирлик“ се намира само на 160 километра от границата със Сирия.

Още през октомври м.г. Турция обяви за „нереалистична“ идеята да бъде използвана като коридор за доставка на оръжия и подкрепа за кюрдската милиция.

Договорът засяга само борбата срещу джихадистите от екстремистката групировка „Ислямска държава“ и не включва подкрепа за кюрдските военнизирани формирования в северна Сирия, подчерта Билгич.

От месеци Анкара и Вашингтон преговаряха за използването на „Инджирлик“ и други бази от коалицията, водена от САЩ. Турските медии писаха, че в базата има 4 американски безпилотни самолета „Придейтър“ за събиране на разузнавателна информация за дейността на джихадистите в Сирия и Ирак.

Самолетите „Придейтър“ са въоръжени с ракети „въздух-земя“ и бомби. Управяляват се от оператори на земята с помощта на спътник.

Ureport

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО