Уолстрийт ке падне.„Ако имате акции в Coca-Cola е много по-малко вероятно да идете в магазина за Pepsi“

По традиция борсовите инвестиции са една от най-консервативните сфери във финансите и в огромна част от случаите се свързват с работа с посредници, при това срещу солидна комисиона.

Подтикнат от любопитството, той решава да опита, а останалото е история. Днес адвокатът купува акции от други компании, без никакви търговски такси.

Финансовата индустрия може да се окаже една от последните крепости на икономиката от миналия век, но революцията от типа на Uber най-накрая пристига и в света на парите, при това с гръм и трясък. Нови софтуерни продукти и услуги намаляват цените и дават ефективни резултати, а всичко това прави по-лесна задачите на компаниите да търсят заеми и инвестиционен капитал, както и да се свържат с инвеститори, готови да вложат парите си в перспективен бизнес.

Финансовите иноватори като SmartBiz и Bizfi, които ускоряват кредитите за малки предприятия, заплашват да подкопаят бизнес моделите на утвърдените играчи – банките от Уолстрийт и брокерите, които всички обичат да мразят.

В исторически план банките и инвестиционните къщи в Англия дават тласък на индустриалната революция като създават ефективен канал между хората с пари и фирмите, които имат нужда от капитал. За сметка на това местата, където не е имало финансови институции, като Китай и Индия, растат значително по-бавно в икономически план.

Макар ерата на големите банки и инвестиционни къщи да не е свършила, възходът на социалните мрежи и сложните софтуерни алгоритми създаде ниша за финансови компании, които искат да предизвикат мощна революция, задвижвана от хората.

Според главния юридически сътрудник на Loyal3 – Джеф Модисет, последната крепост на старата финансова система е Уолстрийт, въпреки многото опити през годините да се гарантира по-голям достъп на редовите граждани до инвестициите.

Алтернативната компания използва онлайн платформа, която позволява на потребителите да купуват акции и труднодостъпни първични публични предлагания, без каквито и да било такси. Тя печели пари от компаниите, които осигуряват акциите, след като ги убеждава, че акционерите са склонни да купуват повече продукти от фирми, които притежават. „Ако имате акции в Coca-Cola е много по-малко вероятно да идете в магазина за Pepsi“, казва Модисет.

Междувременно инвестиционната компания Aspiration дава възможност на инвеститори с първоначална вноска от $500 да купят продукти, сходни с тези на хедж-фондовете, които по принцип са достъпно само за богатите. Те дори позволяват на потребителите да изберат колко точно искат да платят за такси за управление, включително абсолютно нищо.

Директорът на компанията Андрей Черни казва, че тя „демократизира“ финансите и добавя, че повечето потребители до момента са платили „справедлива“ сума.

Сила набира и компанията CircleUp, която атакува друга част от инвестиционната верига, като опитва да предлага нещо като частен капитал за масова публика. Съоснователят и главен оперативен директор Рори Ийкин казва, че фирмата търси нови потребителски стоки и търговци на дребно в САЩ и предлага акциите им на инвеститори в мрежата.

Тези фирми са до голяма степен скрити от повечето инвеститори. До момента компанията е събрала над $100 милиона, въпреки че работи само с „акредитирани инвеститори“, които имат определени доходи.

Други части на финансовата индустрия също трябва да се готвят за инвазия. Една от основните цели е кредитирането на малки бизнеси, тъй като търговските банки още понасят последиците от световната финансова криза през 2008 г.

Софтуерът на Bizfi например комбинира информация от интернет и счетоводните отчети на компаниите, за да изчисли рисков профил на всяка фирма и да вземе решение дали да ѝ бъде отпуснат заем в рамките на минути, вместо обичайните дни или седмици. Конкурентите като SmartBiz, Cabbage, CAN Capital, OnDeck и Fundera привличат част от хората, увеличили обема на дигиталните инвестиции от $600 млн. до над $10 млрд.

Наистина онлайн инструменти като SmartBiz дават възможност за обработване на информацията на малък бизнес за кредити до $350 000 за само няколко минути и реален достъп до парите в рамките на една работна седмица.

Разбира се, повечето от тези стартъпи няма да успеят да пробият, и още по-малко да сринат банковата система, която познаваме. Гигантът от Уолстрийт Goldman Sachs например започва да взима мерки като се подготвя за пускането на онлайн платформа за бизнес кредитиране.

Според бившия президент на Администрацията на малките бизнеси в кабинета на президента Барак Обама, новите играчи ще окажат положително влияние за предпреимачите. Тя обаче предупреждава, че в един момент те ще трябва да бъдат регулирани, за да се избегнат проблеми.

„Ситуацията при тях е като в Дивия Запад – пълен хаос“, казва тя.

Ureport

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО