Путин и Обама няма да имат "официална среща" в Ню Йорк. PR-стрелба по "патицата-президент" готвят в Кремъл

Три седмици преди старта на Асамблеята на ООН в Ню Йорк се излива водопад от спекулации за евентуална среща между президента на Русия Владимир Путин и държавния глава на САЩ Барак Обама. "Среща между руския и американския президенти по време на визитата на Владимир Путин на Генералната асамблея на ООН засега не се планира, говорят в Кремъл. От американска страна не е постъпвало предложение. Ако все пак среща се състои, това може да бъде само размяна на мнения. И двете страни, смятат експерти, на практика няма за какво да говорят.", пише меродавният руски сайт "Газета.Ru.

Путин се готви да пътува в Ню Йорк за участие в юбилейната сесия на Генералната асамблея на ООН на 28 септември. Това ще бъде неговото първо посещение в САЩ от 2007 г., когато президент беше Джордж Буш-младши. В същото време той всъщност отива в ООН, а не в САЩ, която се намира на територията на САЩ. Оценявайки актуалното състояние на равнището на отношенията между Русия и САЩ, експертите изразяват съмнения, че между Путин и Обама може да се състои истинска среща, защото за нея би се водила дълга подготовка.

Ако между президентите на САЩ и Русия няма да има официална среща, това ще бъде първият прецедент за президентстването на Путин. На 6 септември 2000 г. Путин се видя с Бил Клинтън. През 2003 и 2005 се срещна с Джордж Буш, а през 2005 г. даже отиде до Вашингтон. Когато Дмитрий Медведев беше президент на Русия, той проведе разговори с президента Обама по време на посещението си в ООН през 2009 г.

В същото време не бива да се изключва, че среща между Путин и Обама в Ню Йорк все пак може да има: президентите могат да се ограничат с кратко общуване, така наречената "среща на крак". Подобно "рандеву" Путин и Обама заформиха в Петербург на форума на 20-те през 2013 г., а след това и по време на АТЕС и отново на среща на 20-те в Австралия.

Най-резултатна от тези кратки срещи беше първата - в Петербург, но тогава в Украйна нямаше конфликт и основен дразнител беше Едуард Сноудън. На тази среща страните успяха да се договорят за ликвидирането на химическото оръжие в Сирия, припомня шефът на Съвета за външна и отбранителна политика Фьодор Лукянов, който твърди, че при сегашното равнище на руско-американските отношения големи резултати не бива да се очакват.

"За какво може да става дума, след като отношенията са в подобно състояние?", пита реторично Лукянов. В този случай "триминутна среща", на която президентите ще стоят с отчуждени лица, би изпратила неподходящ сигнал, смята Фьодор Лукянов. "Езикът на телата при подобни срещи е много важен, аз винаги следя за това.", казва чуждестранен дипломат, работещ в Москва.
 
Независимо от проблемите в руско-американските отношения, между Джордж Буш и Владимир Путин имаше добри лични отношения, а с Обама няма подобно нещо - на всички снимки президентите се държат много дистанцирано. Независимо какъв "език на телата" ще демонстрират президентите, даже по време на кратко общуване диалогът между тях ще върви трудно, смятат експерти. Основното противоречие е Украйна. В последно време САЩ усили натиска срещу Русия, въвеждайки допълнителни санкции против няколко руски фирми от отбранителния комплекс.

Липсва дори пълноценен експертен диалог. Двама влиятелни руски американисти, пребивавайки във Вашингтон, се сблъскват с "враждебно отношение" в Белия Дом и Държавния департамент. "Срещах се с хора в Държавния департамент, декламират лозунги и отказват да говорят по същество.", оплаква се един от наританите руски експерти. В същото време босът на експертния портал Аmerican Studies.org Арег Галстян смята, че среща все пак е необходима, тъй като "и най-лошата дипломация е много по-добра от ескалация на кризата".

Всъщност руснаците напразно го усукват - на тях в последно време много им се иска да се представят за рафинирани "византийци", докато в същото време газят яко глациса на "ограничените конфликти". Междувременно Барак Обама също като Ангела Меркел го играе обиден - Вова Путин не спирал да ги лъже. И? Руските експерти вземат желаното за действително. От години дърдорят едно и също, когато дойде ред "президентът-патица" да си ходи. Тъпо. Обама няма как да пусне фъндък на Путин - няма КОЙ да му го позволи.

В САЩ няма "цар Путин". Корпоративна Америка има свои механизми за вземане на стратегически решения и там контролирани като руските "олигарски" не пеят в градския хор на Вашингтон, окръг Колумбия. Апропо. Защо ли толкова отдалеч журналюгите на Кремъл подпяват за "среща на крак" между Путин и Обама, а не обсъждат двудневното СКОРОШНО посещение на руския президент в Пекин. Може би защото Си Цзинпин (някои китаисти изписват името като "Дзинпин") също не пусна фъндък на Путин, а "Газпром" ще трябва да се оправя при липсата на "авансово плащане". Кофтално.

Русия е прекалено слаба икономически, за да си го мери с мегагиганти като САЩ и Китай - това е голата истина. Останалото е класическо пожелателно мислене и долнопробна пропаганда, в която никой в Кремъл не вярва. Посещението на Путин в Ню Йорк има една-едничка мизерна цел - да покаже на света, че руският лидер не е напълно изолиран. Сякаш някой ще го кара да блъска с обувката по трибуната. Силата на слабата Русия е в "асиметрията" - удари по "президента-патица" няма да липсват, докато не напусне Белия дом. Сетне отначало - Обама това, Обама онова. Государите в Кремъл са безгрешни по определение.

bgsniper.com

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО