Путин и Обама – в ООН, 28 септември


Президентите на САЩ и на Русия Барак Обама и Владимир Путин ще се срещнат на 28 септември, понеделник, по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Прессекретарят на Владимир Путин – Дмитрий Песков, потвърди новината, като посочи, че са съгласувани срещите на президента с Обама и с премиера на Япония Шиндзо Абе. Програмата на Путин включва още реч в ООН, разговори с генералния секретар на организацията Бан Ки Мун и протоколни мероприятия.

Според The New York Times срещата означава край на политиката на изолация, която бе наложена на Русия заради кризата в Украйна. За първи път през август т.г. руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че не изключена среща Путин-Обама.

70-ата сесия на Общото събрание на ООН започна на 15 септември. Същинското заседание е на 25-27 септември, по време на което трябва да се набележат глобалните цели за устойчиво развитие.

За последно Путин и Обама се срещнаха през ноември 2014 г. Те поговориха за кратко по време на работно заседание на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, срещнаха се и по време на срещата на Г-20 в Австралия. През май 2015-а Обама беше поканен на тържествата в Москва по случай 70-годишнината от победата над нацизма във Втората световна война, но визитата не се състоя заради ситуацията в Източна Украйна и руската намеса там.

Путин е дал интервю на водещия на американския тв канал CBS Чарли Роуз, което ще бъде излъчено ден преди срещата му с Обама. В съобщението за интервюто е цитиран отговорът на Путин коя черта на американците харесва най-много.

"Креативността, която проявяват, решавайки проблемите си. Харесва ми тяхната откритост и липса на превземки. Това им позволява да разкрият вътрешния потенциал на хората", отговаря руският президент и допълва, че благодарение на тези качества Америка е достигнала до такива забележителни резултати в развитието си.

На въпрос на водещия дали Путин се интересува от случващото се в Америка, той отговаря: "Да, ние се интересуваме какво се случва в Америка. Америка има огромно влияние върху ситуацията в света".

Ureport

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО