Обама и Путин не се разбраха за Сирия

САЩ и Русия остават на различни позиции за ситуацията в Сирия. Това стана ясно след среща на четири очи между президентите на двете държави Барак Обама и Владимир Путин късно вчера в централата на ООН в Ню Йорк. Има големи различия, но и има и общи позиции, коментира Путин след срещата.

Срещата между двамата – първата от две години насам, е продължила близо час и половина.

Двамата президенти са се споразумяли армиите на САЩ и Русия да се консултират помежду си при потенциални операции в Сирия с цел предотвратяване на възможни стълкновения между американски и руски военни.

Обама и Путин са се съгласили да проучат възможностите за политическо решение на конфликта в Сирия, но не са на едно и мнение относно бъдещето на президента Башар ал Асад.

Путин продължава категорично да подкрепя властта на Башар ал Асад в Сирия. "Огромна грешка ще е да не се сътрудничи с правителството в Дамаск. Само сирийските правителствени сили и кюрдските милиции се сражават смело в тази страна срещу "Ислямска държава". Необходимо е създаването на широка коалиция с участието на мюсюлмански държави срещу джихадистката групировка", обяви руският президент. Той призова за създаване на коалиция с мюсюлманските държави с мандат на ООН.

"Не можем да позволим на тези престъпници, които са вкусили кръв, да се върнат в родината си и да продължат със злините", добави президентът на Русия.

"Що се отнася до сравненията между "Ислямска държава" и нацистите, това едва ли предизвиква удивление. Погледнете какви зверства вършат – обезглавявания, изгаряне ни живи хора, унищожаване на културни паметници и т.н. Точно така процедираха нацистите някога. Затова и много ми се ще да се обединим, колкото се може повече страни, за борба с тази заплаха. Кои трябва да се присъединят? Иран, Саудитска Арабия, Турция, Йордания… всички заинтересовани", каза още той.

"Съединените щати са готови да работят със всяка една страна, включително Иран и Русия, за да се намери решение на конфликта. В една нова Сирия не трябва да има място нито за Асад, нито за Ислямска държава", заяви от своя страна американският президент, който по-рано през деня от трибуната на ООН нарече сирийския президент "детеубиец".

По въпроса за действията срещу "Ислямска държава" Путин изключи възможността руски войски да участват в сухопътна операция. "И дума не може да става за сухопътна операция. Отнасям се с уважение към колегите – и американските, и френските. Но, доколкото ми е известно, те не се явяват граждани на Сирия, така че не биха могли да определят съдбата на ръководството на страната. Това е работа на самите сирийци", каза Путин.

Генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в отговор подчерта, че тъкмо четирите години на взаимно блокиране в съвета за сигурност на световната организация са довели Сирия до настоящото положение и отново призова за единно решение. Той също обяви, че има план за ситуацията с бежанците.

Въпросите, касаещи джихадистите от "Ислямска държава" и бежанците, ще се дискутират в различни формати на срещата на ООН Ню Йорк днес и утре.

Вчера чрез профила си в Twitter американският президент обяви също, че в следващите две години САЩ ще приемат по 100 хиляди бегълци от войната в Сирия.


Ureport

Снимка: KEVIN LAMARQUE/Reuters

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО