Масуд Барзани: Иракски Кюрдистан е "узрял за независимост". "С Божията воля, тази година ще има референдум."

Иракски Кюрдистан е "узрял за независимост". Това заяви президентът на автономната област в Северен Ирак Масуд Барзани пред швейцарския в. Нойе Цюрихер Цайтунг.

Лидерът на иракските кюрди изрази надежда, че реферндумът за суверенитет, за който кюрдската автономна област говори от 2014 г., може да се състои тази година.

"С Божията воля, тази година ще има референдум", заяви лидерът на иракските кюрди Масуд Барзани.

Барзани подчерта, че нациите имат право на самообособяване, отбелязвайки, че те трябва да бъдат питани дали да живеят в настоящите граници или отделно.

"Никакво решение не може да бъде наложено и кое да е ново решение трябва да бъде взето през референдум", което би било жест на демократичност, каза Барзани.

"Всяка нация има своите естествени граници, а онези граници, начертани с употребата на сила не трябва да се поддържат повече", каза той.

Барзани коментира и споразумението Сайкс – Пико, чиято 100-годишнина бе отбелязана миналата седмица (споразумението между Франция и Великобритания е било за подялбата на Османската империя в Близкия изток на сфери на влияние след падането й в края на Първата световна война).

"Могъщите сили начертаха границите, но сега те са по същество разрушение и е настанало времето тази настояща реалност да бъде допусната и приета", каза президентът на Иракски Кюрдистан.

Дискутирайки възможността за евентуално обединение на кюрдското население в региона, част от което живее в съседните страни – Сирия, Иран и Турция, Барзани заяви, че нация от 40 – 50 милиона души трябва да има собствена държава.

"Без съмнение, приветстваме факта, че нашатата 40-50 милионна нация трябва да си има своя държава, но трябва да имаме предвид и факта, че сме разделени на 4 части".

"Всяка има своята ситуация, и всяка трябва да намери решение със съответното централно правителство", каза Масуд Барзани.

Ureport

Снимка:EPA 

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО