САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия и ЕС: Бремето за прекратяване на огъня в Сирия лежи върху Русия

САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия и Евросъюзът призовават Русия да предприеме извънредни стъпки за възстановяване на режима на прекратяване на огъня в Сирия.

Това се заявява в писмена декларация, приета след среща в събота на ръководителите на външнополитическите ведомства на петте държави и върховния представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност в университета Тафтс в щата Мазачузетс, предаде БГНЕС.

Станалите през седмицата в Сирия ужасяващи събития потвърждават онова, за което говорим от известно време, а именно - че бремето за извънредните стъпки за спасяване на дипломатическите усилия, призвани да възстановят прекратяването на огъня, да осигурят безпрепятствена доставка на хуманитарна помощ и да създадат необходимите условия за възобновяване на междусирийските преговори под егидата на ООН лежи върху Русия, се заявява в декларацията, чийто текст е разпространен от пресслужбата на държавния департамент на САЩ.

Отправя се също призив Съветът за сигурност на ООН да предприеме спешни стъпки относно конфликта в Сирия.

Русия трябва да докаже, че е готова и способна да предприеме извънредни мерки, за да спаси дипломатическите усилия за възстановяване на примирието в Сирия, се изтъква в декларацията.

Подписалите държави отправят предупреждение, че търпението им пред неспособността или упорития отказ на Руся да спази ангажиментите си не е безгранично. Те приканват Москва да предприеме извънредни стъпки, за да възстанови доверието в международните мирни усилия и по-специално са спре бомбардировките на сирийския режим срещу собствения му народ.

Великобритания, Франция и САЩ вече поискаха свикването на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на сирийския проблем. То ще се проведе в 10:00 часа местно време днес (16:00 бълг. вр.)

Клуб Z

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО