Ирина Бокова шеста за ООН, чака се думата на Бойко Борисов


Ирина Бокова завърши на шесто място в днешното, пето поред, тайно гласуване за генерален секретар на ООН. Това бе най-слабото й класиране досега. В предишните четири вота тя бе два пъти трета и два пъти пета.

Прави впечатление, че освен че регистрира най-слабото си представяне, този път Ирина Бокова не е и първа сред жените. Тя бе изпреварена от аржентинскта външна министърка Сусана Малкора.

Вотът бе на постоянните представители на страните членки на Съвета за сигурност.
Бойко Борисов. Снимка Пресцентър на МС
Успех на г-жа Бокова. До 26-и... (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Бокова получи 6 "окуражаващи" гласа, 7 "обезкуражаващи" и 2 "без мнение".

Първи завърши за пети път поред португалският експремиер Антониу Гутереш, който допреди година бе върховен комисар на ООН за бежанците.

Втори е бившият сръбски външен министър Вук Йеремич. На трето място е словашкият дипломат номер 1 Мирослав Лайчак.

Ето класирането от днес с имената на кандидатите, гласовете "за", "против" и "без мнение"

Антониу Гутереш: 12-2-1

Вук Йеремич: 8-6-1

Мирослав Лайчак: 8-7-0

Сусана Малкора: 7-7-1

Данило Тюрк: 7-7-1

Ирина Бокова 6-7-2

Хелън Кларк 6-9-0

Сърджан Керим: 6-9-0

Наталия Герман: 3-11-1

Днешното гласуване бе последен шанс за Бокова. След като тя не завърши първа или втора, много вероятно е България да оттегли нейната кандидатура и да я смени с тази на еврокомисарката Кристалина Георгиева.

Ирина Бокова. Снимка БГНЕС
Ирина Бокова пада в класацията за ООН

На 13 септември премиерът Бойко Борисов потвърди подкрепата си за Бокова до днешния ден, като отложи изтеглянето й с това условие и обещанието, "ако не стане това ще видим заедно какво да направим".

Днешният вот би трябвало да е последният с бюлетини, от които не става ясно какви са гласовете на петте постоянни членки с право на вето в Съвета за сигурност в ООН. През октомври трябва да започне гласуването с цветни бюлетини, от което ще стане ясно кой от кандидатите за генерален секретар получава предупреждение за вето при крайния вот на 15-те държави.

Клуб Z

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО