ВС на САЩ разгръщат бронетанков батальон в България и Румъния. III тежка бронетанкова бригада се разполага в Полша

Трета тежка бронетанкова бригада в състава на IV пехотна дивизия на Въоръжените сили (ВС) на САЩ ще пристигне в Европа през януари 2017г., заяви във видео-интервю в DNTV пред репортерката Jed Judson от Defense News на 6 октомври командващият сухопътните войски на ВС на САЩ в Европа генерал-лейтенант Фредерик Бен Ходжис по време на ежегодната армейска конференция.

ген. Бен Ходжис

Тази предислокация е част от американския план по засилване на военната мощ в Европа за поддръжка на съюзниците и сдържане на "агресията на Русия в Източна Европа", обясни Ходжис.

(Photo Credit: Jen Judson/Staff).

Трета бригада от състава на IV пехотна дивизия, базирана във Форт Карсън, Колорадо, товаренето на военната техника на кораби ще започне в близките седмици.

Бригадата се състои от четири хиляди и двеста войници, 250 единици бронетехника, танкове, артилерийски установки и други машини.

Полк. Кристофър Р. Нори, вляво, приема командването от командира на III бронетанкова бригада полк. Грегъри Сиера.

Церемонията по приемането на командването на бригадата от полк. Кристофър Р. Нори, сменил полк. Грегъри Сиера, 2 декември, 2015 г.

Планирано е в средата на януари бригадата да пристигне в пристанището на Бремерхафен, Германия. В Полша 3-а бронетанкова бригада ще пристигне в района на оперативното назначение, полигон край Drawsko Pomorskie, след три седмици.

Товаренето на грейдерите за Европа започна на 4 октомври, ден след ултиматума на Путин. Следва транспортиране до корабите и след няколко седмици отпътуване за Европа.

Заповедта да се извърши марша от немското пристанище Бремерхафен до Полша отдаде главнокомандващият на обединените въоръжени сили в Европа гене. Къртис Скапаротти. Една от целите на марша е да се демонстрира скоростта на предислоцирането на съединението, отбеляза Бен Ходжис.

По думите на генерала, един батальон от бригадата ще се насочи в Балтийския регион, за да демонстрира "твърдост" на север, а другият батальон ще се разгърне в Румъния и България, за да покаже своите възможности на юг.

Подразделения на американската бронетанкова бригада ще вземат участие в учението "Сабя на стража" (Saber Guardian) през юли 2017г. в България и Румъния. В маневрите ще вземат участие повече от 30 хиляди военнослужещи от повече от 20 страни от НАТО. По мащаба си те ще бъдат сравними с полските маневри "Анаконда".

На тези учения 82-а въздушно-десантна дивизия на ВС на САЩ ще се десантира точно като в "Анаконда". "Сабя на стража" ще бъде съчетана с "Морски бриз" (Sea Breeze), военно-морско учение в Черно море с участието на Грузия.

Интервюто на командващия на сухопътните войски на въоръжените сили на САЩ в Европа генерал-лейтенант Фредерик Бен Ходжес в Defense News излиза веднага след ултиматума на президента на Русия Владимир Путин към САЩ НАТО да изтегли военната си инфраструктура от Източна Европа на равнището от 2000 г., т.е. преди приемането на страните от Прибалтика, България и Румъния в Алианса, за да се възобнови споразумението за унищожаване на плутония за военни цели.

Планирането е започнало още в началото на годината, но сега се дава сигнал, че САЩ не се отказват от усилване на военната инфраструктура в Източна Европа. Наблюдатели предполагат, че намеренията на ВС на САЩ за разполагане на бронетанков батальон в България ще се отразят на предизборната кампания в България.

bgsniper.com

Фото: David Mdzinarishvili/Reuters

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО