Министър Папазов валидира пощенска марка за юбилея на "Калиакра"

Специална пощенска марка, посветена на 30-годишнината от пускането на вода на учебния морски кораб "Калиакра", бе валидирана от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Печатът бе поставен на палубата на ветрохода в присъствието на председателя на Комисията по регионална политика и местно самоуправление в Народното събрание Борислав Гуцанов, капитана на "Калиакра" Делян Радев и председателя на Съвета на директорите на Българския морски квалификационен център Христо Боев.

Под платната на учебния кораб са преминали своята морска квалификация над 500 български капитани и механици и над 200 младежи от различни националности. Това заяви по време на церемонията министър Данаил Папазов. Той добави, че "Калиакра" е участвал в повече от тридесет международни регати и е посетил стотици пристанища на Европа, Африка и Северна Америка. Министърът отбеляза, че ветроходът е печелил десетки награди в съперничество с представители на традиционно изявени морски държави като Норвегия, Англия, Русия, Германия. Ветроходът е носител и на приз за най-бърз кораб на флотилията ветроходи. От 1986 година "Калиакра" е редовен участник в международните регати "Тол шипс".

Пощенското издание за "Калиакра" е второто, което се посвещава на ветроходния морски кораб, каза при пускането в употреба министър Папазов. Пощенската марка е в тираж 11 000 броя. Художник на проекта е Валентин Щинков. На днешната церемония присъстваха още кръщелницата на кораба Лидия Славова, бивши капитани на "Калиакра", областният управител на Варна Иван Великов и изпълнителният директор на "Български пощи" Валентин Петков.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО