200 къщи в "Максуда" предстои да бъдат съборени

Около 200 незаконни къщи във варненското ромско гето "Максуда" предстои да бъдат разрушени в следващите месеци, заяви кметът на район "Младост" Христо Христов. В края на миналата седмица изтече срокът за доброволно събаряне на 51 постройки и предстои процедурата по принудително събаряне. В администрация има още 150 преписки за къщи, вдигнати без необходимите разрешения, пише dariknews.bg. Голяма част от тях са разположени върху дерето, което преминава покрай гетото.

В район "Младост" днес започна събарянето на опасни общински къщи, в които са се самонастанили роми. Акцията стартира от ул. "Страцин войвода". До напрежение не се стигна, тъй като обитателите предварително се бяхa изнесли и никой от тях не се появи. В първата къща, който беше бутната, сa били регистрирани 22-ма души. Живущите в района ги описват като конфликтни хора, които често ги заплашвали с ножове и брадви. Според тяхна съседка ромка обаче семействата са били "добри хора, но тонът им е висок". "Отидоха на квартири от немотията на България - че никъде не са на работа. Събарят ги и ги оставят на пътя", емоционално разказваше жената.

Общо 8 общински къщи, определени от експерти като опасни, ще бъдат съборени тази седмицa. От други 25 предстои да бъдат изведени самонастаналите се в тях обитатели. "За събарянето на постройките живущите в тях бяха предупредени още през есента на 2013 г. Дадохме им 9 месеца толеранс. Всеки български гражданин, който няма собствено жилище, си наема квартира, а някои плащат дълги години кредити. Това тук не може да продължава така и имаме амбицията да решим проблема. Не виждам дискриминация и расизъм в спазването на закона", коментира Христо Христов. От думите му стана ясно, че чакащите в район "Младост" за общинско жилище са 750 души.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО