Варненски районен кмет ще съди ромски лидер

Кметът на варненския район "Младост" Христо Христов ще съди за подстрекателство шефа на фондация "Обновление" Ридван Сали - един от ромските лидери на територията на кметството. Причина за намеренията на кмета стана напрежение в сряда, което съпровождаше събарянето на опасни общински къщи на ул. "Капитан Райчо", в които имаше самонастанили се роми, пише trud.bg. На мястото на операцията имаше около 50 роми, които скандираха срещу Христов, а някои го заплашваха с убийство. Други крещяха: "Българите на сапун", но присъстващите полицаи не арестуваха никого.

Според хора от квартала бунтуващите се роми не са от живеещите в къщите за събаряне, а са от ромското гето "Максуда", където предстои да бъдат сринати към 200 незаконни постройки. "Спазваме закона и досега, дори при връчване на заповедите за събаряне на постройките в "Максуда" нямаше никакво напрежение. Проблемите започнаха, когато се появи този господин, който подстрекава ромите. Със сигурност ще сезирам прокуратурата за неговите действия, защото това, което прави е много опасно за обществения ред", категоричен е Христов.

Пред медиите Сали размаха лист, за който твърдеше, че е разрешение за мирен протест, издадено от общината. Проверка в кметството обаче показа, че ромът е подал уведомление за протест, но на 18 юли и за друго място. Зам.-кметът на Варна по сигурността Тодор Иванов заяви, че е уведомил полицията, която ще следи петъчния протест на ромите. Освен всичко останало опасенията от провокации са и заради факта, че на 18 юли се честват 177 г. от рождението на Васил Левски.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО