Фургоните за бездомните от "Аспарухово" стоят празни

Семействата, останали без покрив след наводнението във варненския квартал "Аспарухово", не искат да живеят във временното селище, което беше изградено специално за тях. Настаняването на пострадалите започна в началото на август. Днес 29-те фургона все още са пусти. Ключове са дадени за 11 от тях, в които е трябвало да живеят общо 44-ма души. Нито един обаче не се е настанил. Останалите без дом живеят при приятели и роднини.

"Няма никакви удобства, не се диша там, не е за деца. Как ще отидат на училище? Децата са свикнали тук, в квартала имат всички удобства и сега какво?", споделя потърпевша. Пострадалите от наводнението роми пък недоволстват, че в селището няма медицинска помощ, транспорт и магазин за хранителни стоки. "Имаме болни деца с увреждания, на инвалидни корички, диабетици, къде ще има лекари, оттам как може да се придвижим до поликлиниката", коментира жителка на "Аспарухово".

Кметът на района Йордан Николов заяви, че на квартира и в общински жилища ще бъдат настанени само семейства, в които има тежко болни и нуждаещи се от постоянна лекарска помощ. Единствената възможност за всички останали са фургоните. Той подчерта, че край селището минава градски автобус, наблизо има и спирка, така че проблемът с транспорта е решен.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО