Новият губернатор на Варна спира всички сделки на предшественика си и делата срещу Портних

Новият областен управител на Варна Стоян Пасев спира всички сделки и търгове, направени от предшественика му Иван Великов, който е кандидат за депутат от БСП. Става въпрос и за вече завършени процедури, за които се чака само финален подпис, пише trud.bg. Пасев уточни, че през август администрацията на Великов е сключвала много договори за отдаване под наем и продажба на държавно имущество.

"Ще проверявам както за законосъобразност, така и за целесъобразност", категоричен е новият областен управител. Той не пожела да назове конкретни сделки, преди да бъде завършен детайлният преглед, но сподели, че на пръв поглед имало някои случаи, които заслужавали ревизия. "По закон областният управител може да продава жилища, но не и търговски площи. Възможно е да е станало някакво объркване в кадастъра, но имам съмнение, че са продавани апартаменти, които по същество са търговски обекти", допълни Пасев.

Докато не приключи ревизията в областната управа, той няма да подписва заповеди за финализиране на процедури. В администрацията със сигурност щяло да има кадрови промени, но това нямало как да стане незабавно, каза още губернаторът. Проблем бил фактът, че двамата заместници на предшественика му - Димитър Чутурков и Мeрткан Ибрямов, ще излязат в отпуск, защото са включени в листите на БСП и ДПС за парламентарните избори. Това означава, че най-вероятно няма да може да бъдат назначени нови хора на техните места.

Стоян Пасев допълни, че ще ревизира и заведените от Великов дела срещу решения на кмета на Варна Иван Портних и общинския съвет в морската столица. "Ще преценя дали са адекватни и където няма смисъл да се водят, ще оттегля жалбите, за да не се товарим със съдебни такси и адвокатски хонорари", допълни губернаторът. Той е дългогодишен адвокат и председател на дисциплинарния съвет на Варненската адвокатска колегия.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО