Кораб идва от Италия за заварки по "Южен поток"

Тръбополагащият кораб "Касторо сей", на борда на който ще бъдат заварявани тръбите за газопровода "Южен поток" преди да бъдат спуснати на морското дъно, ще акостира тази седмица на пристанище "Запад" в Бургас, съобщиха от порта. Плавателният съд пристига от Италия и ще хвърли котва на 32-ро корабно място, чиято дълбочина единствена в акваторията на Бургаския залив може да приеме кораби с подобни параметри, пише pressadaily.bg.

Точната дата на пристигането на "Касторо сей" все още не е ясна. Всичко зависи от преминаването му през Босфора и метеорологичните условия, казаха от пристанището. Баржата ще се използва за по-нататъшна подготовка на строителството. На нея 12-метровите тръби ще се заваряват на групи по четири. Така всяка част от газопровода ще бъде с дължина 48 метра. "Нашата компания се придържа към европейското и националното законодателство и ще започне строителни дейности само след получаването на съответните разрешителни", подчерта компанията "Южен поток Транспорт".

Междувременно в пристанище "Запад" вече пристигна и втората поддържаща транспортна баржа, която ще превозва тръбите за подводната част на газопровода от Бургас към Паша дере край Варна. Тя също идва от Новоросийск. Първата дойде още през юли, а третата ще хвърли котва във Варна. Доставките на тръби за проекта се извършват регулярно в пристанище "Запад". В момента в порта вече са складирани около 18 000 броя тръби.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО