Варненската полиция държи под око десетина за купуване на гласове

Около 10 лица представляват интерес за варненската полиция като евентуални купувачи на гласове на предстоящите парламентарни избори. Това съобщи шефът на полицията главен инспектор Николай Калчев. Той обясни, че става въпрос за хора от Варна и региона, засичани да се занимават с покупко-продажба на гласове на предходни избори, пише dariknews.bg. Сред наблюдаваните лица има и такива, срещу които има започнати производства за изборна търговия.

Вече има създадена организация за получаване на изпреварваща информация за лица, участващи в схеми за купуване и продажба на гласове или дейности, свързани с нарушаване на политическите права на гражданите, посочи Калчев. Изградено е взаимодействие с Районната избирателна комисия (РИК) във връзка със своевременно подаване на получени при тях сигнали и извършване на незабавна проверка от страна на Областната дирекция на МВР.

Сигнали за купуване на гласове гражданите могат да подават в най-близкото поделение на МВР или на телефон 112. За обезпечаване на изборите във Варненско е сформирано междуведомствено звено между МВР, ДАНС и прокуратурата, което да координира дейността и да осигури пълно взаимодействие между институциите. В МВР-Варна са създадени оперативен щаб и работна група, включваща служители на отдел "Охранителна полиция". Те ежедневно ще подпомагат и контролират организацията на дейността в РПУ-тата.

Общо 610 служители на МВР ще бъдат ангажирани с охраната на РИК и секционните комисии. Броят на изборните секции в областта е 630, разположени в 290 населени места. Ще има създадени и 5 подвижни избирателни секции. Полицията ще охранява бюлетините на място по секциите, тъй като липсват помещения в Областна администрация за съхранението им. До там се стигна, след като стана ясно, че бившият губернатор Иван Великов е отдал под наем помещенията, в които досега се съхраняваха изборните книжа.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО