Съдът глоби председателя на Общинския съвет

Председателят на Общинския съвет на Варна трябва да плати 500 лева глоба за това, че не е изпълнил решение на Административния съд за разглеждане на подписката с искане за оставка на местния парламент. Това става ясно от ново съдебно разпореждане, издадено на 12 септември след жалба на Инциативния комитет за местна гражданска инициатива, пише varnautre.bg. На 20 януари тази година Варненският административен съд задължи председателя на Общинския съвет Иван Луков да уведоми местния парламент за подписката, да назначи комисия и да насрочи заседание за разглеждането й.

Според магистратите решението е влязло в сила на 23.04.2014 г. и председателят е уведомен за това с писмо от 17.06.2014 г. Така в срок от един месец - до 17 юли, Луков е трябвало да подложи на разглеждане в местния парламент искането за предсрочно прекратяване правомощията на Общински съвет, мандат и да обяви решението и предприетите мерки в интернет страницата на общината и в един регионален вестник.

Въпреки това на 29 август Председателският съвет взима решение Общинският съвет да не включва в дневния ред на предстоящото 35-то заседание обсъждането на подписката. Глобата, наложена от съда, може да бъде обжалвана в срок от 7 дни.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО