Нов протест срещу добива на шистов газ

В трите най-големи града на страната днес ще се проведат паралелни протести срещу проучванията и добива на шистов, въглищен и тайт газ. Демонстрациите в София, Варна и Пловдив са насрочени за 18 часа, като в морския град протестът ще се проведе на Козирката срещу Катедралата, се посочва във Фейсбук поканата за събитието. Искането на протестиращите е за реални законодателни, административни и технологични мерки за прилагане на приетата през 2012 г. безсрочна забрана за използване на технологията хидравлично разбиване на територията и акваторията на страната, посочват организаторите от Инициативен комитет "За Чиста България", пише dariknews.bg.

"С протестите целим да информиране всички българи, че добивът на въглищния газ, тайт газ, шистов газ, газови хидранти в Черно море и подземната въглищна газификация са неотменно обвързани с фракинг. Това означава, че разрешенията за проучване и добив на тези изкопаеми горива са в директен разрез с действащия в момента мораториум. С други думи, имаме забрана на хартия, а държавата е първата, която я нарушава", се посочва в позиция на "За Чиста България".

Целта на Инициативния комитет е министерствата на околната среда и водите и на икономиката, енергетиката и туризма, да прекратят всички разрешения и договори за проучване и добив на нефт и газ, докато не се назначат специалисти, не се разполага с подходяща техника, докато не се напишат наредбите за контрол, докато не се организира мониторинг, за да има всички предпоставки за вписването на забраната в закон.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО