Над 130 души искат да живеят в социалния блок в "Аспарухово"

Само за 2 дни преди празниците молби за настаняване в бъдещия социален блок в "Аспарухово" са подали над 45 семейства със 130 членoве. Всички те са потърпевши от наводнението, поразило района на 19 юни т.г. Сред тях има хора с увреждания, на инвалидни колички, лежащо болни, приемни майки. Очаква се броят на входираните в кметството в "Аспарухово" молби за настаняване да се увеличи до края на седмицата, пише chernomore.bg.

Всички процедури по изграждане на социалните жилища вървят в срок. Обществената поръчка трябва да приключи до края на годината, съобщи д-р Лидия Маринова, зам.-кмет на община Варна. Общинският съвет в морската столица упълномощи общината да кандидатства по европейска схема за изграждане на социални жилища в район "Аспарухово". Теренът за изграждането на блока е на ул. "Горна Студена". Предложението на хората от "Аспарухово" - новите социални жилища, които община Варна иска да строи с финансиране по ОП "Регионално развитие" - да бъдат само за жители от квартала, е одобрено от управляващия орган на програмата.

От общината съобщиха също, че в момента общинският жилищен фонд не отговаря на нуждите на варненци. Затова усилията на администрацията са фокусирани върху търсене на възможности за изграждане на съвременни жилища, предлагащи адекватни условия за живот и достъпна среда. В тях ще бъдат настанявани хора по строго определени критерии. Кандидатите трябва да са с постоянен адрес във Варна, да нямат собствено жилище или да са го загубили при бедствие и да не притежават недвижима собственост и/или идеални части от нея, която може да бъде източник на доходи, както и да не са сключили договор за безвъзмездно ползване на имот, да не са настанени в специализирана институция на държавна и/или общинска издръжка и други.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО