Варна опита да впечатли Европа с гей поход до Италия

40-дневен гей поход до Италия, в който участие ще вземат 30 души. Това е една от идеите, с които Варна е кандидатствала да стане Европейска столица на културата през 2019 г. Съревнованието бе спечелено от Пловдив в началото на септември, а тези дни управата на морския град публикува формуляра за кандидатстване, пише sega.bg.

Походът Варна - Италия е озаглавен Walk4Pride и предвижда участници от цялата ЛГБТ общност. Маршрутът включва Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватска и Словения, а крайната цел е италианският град, който заедно с българския ще е Европейска столица на културата. Авторите на идеята определят тези държави като "балканските страни, известни със своята нетърпимост", а целта на похода всъщност е да "насочи вниманието към нетолерирането на ЛГБТ и да покаже творческата енергия на ЛГБТ обществото". В името на тези задачи "прайдът" е трябвало да бъде посрещан по пътя от местни ЛГБТ общности, да се организират дискусии и да завърши с изложби в Италия и обратно във Варна.

Интересно са дефинирани участниците в похода - "фотографи, художници и други". Цялото мероприятие с бюджет 25 000 евро е трябвало да се организира през 2019 г. и фигурира в раздел "Срещни бъдещето" от апликационната форма. Друга проява от същия раздел е "Приключение в панелка". Авторският екип е написал, че хората не се познават и се чувстват несигурни в жилищата си. Затова той иска да насърчи "диалога и доверието" между панелните обитатели, като ги включи в проектиране и дизайн на блокове заедно с архитекти. Стойността на тази проява е 200 000 евро, като освен Варна като локации са посочени Париж и Берлин.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО