Проектът за модерен градски транспорт във Варна продължава да буксува

Нито един от компонентите на проекта за Интегриран градски транспорт във Варна, с изключение на доставените 70 нови автобуса, не е влязъл във фаза на реално изпълнение. Това показва проверка на "Дневник". До крайната дата за звършването на проекта, който приключва на 9 юли 2015 г., остават девет месеца. За това време трябва да бъдат изпълнени всички дейности по още девет компонента. Става дума за изграждане на автоматизирани системи за продажба на билети и карти, за осигуряване на предимство на масовия градски транспорт на кръстовищата и за информация на пътниците в реално време, пише dnevnik.bg.

В плановете влиза още изграждане на център за управление на масовия градски транспорт, на 15 км скоростно автобусно трасе - BRT коридор (от англ. Bus Rapid Transit), на 16 км велоалеи и съоръжения за наем и паркиране на велосипеди, подобрения на 3 крайни спирки, на базата на "Градски транспорт" ЕАД и регулиране на височината на рампите за качване и слизане от автобусите. Договорът за изграждане на система за интегриран градски транспорт във Варна бе подписан от администрацията на бившия кмет на града Кирил Йорданов през 2012 г., но реалната работа по него започна в следата на 2013 г. заради забавена процедура по избор на изпълнител за изработка на тръжната документация. За консултант беше избрана компанията "ROM - ИТК - Трафикконсулт БГ".

Според Биляна Якова, ръководител на проекта, договор по тази дейност е бил подписан още през юни м.г. с консултантската компания "АК Варна Транс" ООД. Поръчката е на приблизителна стойност 55 хил. лв. "Най-важните и тежки процедури по изпълнението на останалите компоненти са обявени в периода февруари - май т.г., каза Якова. За някои от поръчките по искане на участници в тях се наложи удължаване на срока за закупуване и подаване на оферти". Справката за "напредъка", предоставена от нея обаче показва различна картина.

Нито един от сключените до момента договори с изпълнители на обществени поръчки не касаят същинската работа по най-трудоемките компоненти, които изискват технологично време по проекта. Така например през август т.г. са били сключени два договора - за одит по изпълнението на му и за строителен надзор при ремонтните дейности, които предстоят в базата на общинското дружество "Градски транспорт". В същото време поръчката за самата модернизацията на базата, обявена още в края на февруари т.г., беше прекратена през април поради липса на оферти. Финансовата рамка зададена в обществената поръчка,беше в размер на 30.4 хил. лв., с които трябва да бъде изпълнен целият договорът за инженеринг - инвестиционно проектиране във фаза "работен проект", но и самите строително-монтажни работи.

След корекции на количествено-стойностната сметка за ремонтните дейности, до Управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие" беше изпратено писмо за изменение на бюджета и удължаване на срока на договора за реализиране на поръчката до 31 октомври 2015 г. (вместо до 9 юли 2015 г., бел. ред.). На заседание на Общинския съвет във Варна от 21 юли т.г. кметът на града Иван Портних заяви, че "въпреки всички опити за всяване на напрежение и разпространяване на погрешни внушения", интегриран градски транспорт в града ще има. Според скептичните оценки за работата по проекта, завършването му до 9 юли следващата година е абсолютно невъзможно. Само по изграждането на скоростния автобусен коридор предстои огромен обем работа, която няма как да бъде изпълнена за оставащите девет месеца.

За да бъде построен коридора, части от три булеварда, минаващи през същинския център на Варна - "Владислав Варненчик", "Княгиня Мария Луиза" и "Осми приморски полк" трябва да бъдат разширени и изцяло преасфалтирани след ремонт на "леглата" на пътните платна, изискващи работа в дълбочина от няколко метра. Подобен ремонт не е изпълняван във Варна през последните двадесет години и завършването на целия цикъл - от проектирането, през съгласувателните процедури до самото строителство до началото на юли догодина е невъзможно. "Ще поискаме отлагане на датата за окончателно приключване на проекта най-малко с шест месеца, каза преди време Якова. Надявам се на компромис и разбиране, от страна на управляващите и финансиращи органи". Но максималният възможен срок за удължаване на Договора за безвъзмездно финансова помощ между Община Варна и Управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 е 30 ноември 2015 г. и няма как да бъде продължен след тази дата.

Според експерти в общинската администрация проектът няма как да не бъде завършен. Но след края на ноември следващата година финансирането по него ще трябва да бъде осигурено по нов договор с Управляващия орган на програма "Регионално развитие". А това означава, че системата за интегриран градски транспорт във Варна ще бъде реализирана за сметка на други дейности по подобряване на качеството на живот в града, планирани за изпълнение през следващия програмен период. Така Варна отново ще загуби. Колко точно е въпрос на неособено сложни сметки. Общият бюджета за интегриран градски транспорт е 114 млн. лв. Близо 100 млн. от тях са безвъзмездната финансова помощ, която трябва да бъде получено от Европейския фонд за регионално развитие. До момента от тях реално са усвоени едва 30 млн. лв.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО