Жител на "Аспарухово" получил 150 000 лева от застраховка след наводнението

"До момента нямаме отказ от застраховател да изплати обезщетение на клиент, пострадал от наводнението в "Аспарухово" на 19 юни". Това каза Лъчезар Лазаров, мениджър на един от застрахователните брокери във Варна. Нямало и недоволни от получените суми, пише вестник "Преса".

"Едно от най-големите обезщетения е за наводнена двуетажна къща, чийто собственик получил 150 000 лева. Тя била застрахована на реалната си стойност срещу премия от 300 лева годишно. Повечето хора обаче сключват лимитирани застраховки. Те посочват по-ниска стойност на имуществото си и плащат 100-120 лева на година. Такива клиенти получават по 30-40 хил. лева обезщетение. Това е също прилична сума, като се има предвид, че повечето пострадали къщи са стари, а повреденото обзавеждане не е било ново", посочи Лазаров.

Малко по-сложно се остойностяват разходите за почистването на калта, което беше основното занимание на стотиците доброволци в "Аспарухово". При една от полиците с пълен обхват на рисковете обаче имало предвидено изплащане и на разходи за почистване в размер до 9000 лева. Застрахователят ги покрил напълно заедно с всички щети по сградата. Брокерът разказа, че процедурата по оформяне на претенциите и подаването на уведомления била задвижена на втория ден след бедствието и в рамките на 10-15 дни пострадалите получили парите си. Така само една от компаниите е изплатила до момента щети за близо 400 000 лева.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО