Иван Портних "капитализира" победата на ГЕРБ във Варна. Да затвърдим - провал на Б.Б. го дъни

Категоричната победа на ПП ГЕРБ на изборите за 43-то НС в град Варна е оценката, която варненци дадоха за постиженията ни през последната 1,6 г. Това заяви пред представителите на варненски медии областният координатор на ПП ГЕРБ – Варна Иван Портних, който е и кмет на града. На пресконференцията присъстваха и новоизбраните народни представители Красимира Анастасова и Павел Христов, административен секретар и председател на областния предизборен щаб на ПП ГЕРБ-Варна. Иван Портних благодари на всички, които са упражнили правото си на глас и са отишли до избирателните урни и направи анализ на резултатите от парламентарния вот във Варна и областта.

"В град Варна ПП ГЕРБ победи БСП при резултат 39,3 % срещу 11,86 на сто за левицата. Това е близо 4:1 - категорична победа и категорична оценка на варненци за работата и дейността на различните политически формации.", коментира Портних. По думите му  резултатът в града е изключително висок и спрямо този в страната, като се позова на официалната статистика. Според нея с изключение на 25-ти софийски МИР и в Пловдив-град, където водач е Бойко Борисов, във всички останали райони резултатът на ПП ГЕРБ, съпоставен с другите й опоненти, е по-нисък отколкото този във Варна.

Портних отчете и сериозният успех в общините от Варненска област, където ГЕРБ е първа политическа. "Изключение правят само Ветрино и Дългопол, където ДПС печели, а ГЕРБ остава втора политическа сила, но отново изпреварва левицата. ГЕРБ е първа политическа сила и в общини, в които действащите кметове са от БСП. Такъв е случаят и в Долни Чифлик, и в Провадия, и в Суворово. Резултатите ни назад във времето там не са били убедителни, но с много работа и реални активни политики към днешна дата ГЕРБ е първа политическа сила. Това е безспорен успех за структурата ни във Варна и региона.", отчете Иван Портних. Той отбеляза още, че трите партии Атака, ББЦ и АБВ на са успели да спечелят мандат от Трети Мир-Варна: "Реално те не спечелиха мандат с вота на варненските гласоподаватели, а на база на преразпределението на гласовете от чужбина, които им бяха добавени.".

Иван Портних изтъкна, че резултатът на ПП ГЕРБ е по-висок от предходните парламентарни избори. "След преразпределението обаче ГЕРБ получи 6 мандата, при положение, че на миналите парламентарни избори с много по-малък процент получихме общо седем.", припомни областният координатор на ПП ГЕРБ-Варна и допълни, че категоричната победа е израз на оценката на хората. "Те оцениха това, че за по-малко от година в града влязоха 60 млн. лв. Толкова средства по линия на европейските проекти не са влизали за последните 10 г. в града. Най-вероятно варненци оценяват и това, че решихме проблема с недостига на места в детските градини. Имаме сериозен напредък и в решаването на проблемите с основните пътни артерии. Благодаря на всички за тази оценка и подкрепа.", изтъкна Портних. На въпрос дали, ако ПП ГЕРБ успее да състави правителство с РБ, ще видим реформатори в местната власт във Варна, той отговори, че е важно на местно ниво да се работи добре с всички, които подкрепят добрите проекти за града – независимо дали това са реформаторите, или друга политическа формация.

Иван Портних бе категоричен, че е важно да има правителство, защото "Варна очаква доста неща от централната власт”. Той визира отварянето на прилежащата зона към Морска гара за гражданите и гостите на града и допълни, че не е нормално Варна да посреща туристите си от големи лайнери с купчина скрап или с тръбите от "Южен поток", както е в момента. "Няма европейски град, който да е на морето и да има пристанище, а жителите и гостите му да нямат достъп до него. Това е абсолютно осакатяване на града и не виждам никаква пречка да се върви напред, тъй като в тази зона няма никакви произведствени мощности. Това е една от стъпките, която очакваме от едно бъдещо правителство.", каза кметът на града.

По думите му Варна очаква подкрепа от централната власт и за прехвърлянето на собствеността на Юнашкия салон, за реконструкцията на Двореца на културата и спорта, както и за преодоляване щетите от бедствието в "Аспарухово". "Изключително важно е да намерим подкрепа от държавата и за преодоляване щетите от бедствието в "Аспарухово", защото досега сме получили 1,8 млн. лв. Средствата, които са необходими за цялостното решаване на въпросите – покриване на аварийно-възстановителните работи, укрепване на новообразувалите се свлачища, възстановяване на инфраструктурата, щетите по домовете на хората и изграждането на двата охранителни канала, са над 25 млн. лв. Няма как, за да бъдат осигурени тези средства, да не търсим съдействието на държавата. До момента свършихме това, което можахме по отношение на кандидатстването ни по линия на фонд "Солидарност". Отпуснати са средства, очакваме да ги получим. Затова е важно настина да има правителство, което да работи, в това число и по изграждането на магистрала "Хемус", заключи Иван Портних.

Анализът-отчет на Иван Портних, областен координатор на ГЕРБ-Варна, на изборните резултати от предсрочния парламентарен вот, публикуван в сайта на ГЕРБ, напълно потвърди обоснованите ни предположения от преди два дни, че ще се опита да "капитализира" победата "три към едно" над БСП-Варна, за да даде заявка за втори кметски мандат. Няма лошо. Има една "малка подробност" - Бойко Борисов трябва да успее да състави работещо правителство и то да бъде успешно поне към датата на местните избори през есента догодина.

Иван Портних отчита "вливането на 60 милиона във Варна за една година по линия на европроектите", отбелязвайки, че това никога не се е случвало. Ден преди Иван Портних да заформи победния си отчет, го "заковахме" - беше очеизвадно, че ще се възползва от победата на ГЕРБ, за да се пласира за втори мандат, изтъквайки, че успехът е резултат от "работата ни".

Нека да "затвърдим" още веднъж, като за финал, ако Бойко Борисов се провали, това вероятно ще издъни Иван Портних на кметския вот. Очеизвадно е, че ще се опитат да го сготвят в схемата "Сандвич". Веднъж това вече се случи по схемата "Кирил Йорданов-Борислав Ралчев. Да видим дали вторият и третият ще се договорят догодина, ако Б.Б. вкара Иван Портних във втори тур.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО