Туристически сезон 2014: По-малко гости, повече приходи

163 млн. лева са приходите на хотелите във Варненска област през изминалия летен сезон. Това показват данните на териториалното статистическо бюро бюро за месеците юни, юли и август. Въпреки студения и дъждовен старт на сезона и кризата в Украйна, които доведоха до намаляване на броя на туристите, постъпленията от нощувки са били средно 3 на сто повече от миналогодишните, пише вестник "Труд".

През август в хотелските бази с над 10 легла са почивали близо 198 500 души – със 17.8% по-малко от 2013 г. С 19% по-малко са били туристите и през юли – общо 184 400 души. Намалението на нощувките обаче е само с около 5% и се дължи на факта, че отливът на летовници е главно за сметка на българите, които са ползвали обекти с по-ниска категория и са почивали по-кратко.

В пик сезона едва 1/5 от летовниците край варненското море са били българи. Половината от тях са нощували в малки семейни хотели с 1 или 2 звезди, а други 20 на сто – в тризвездни бази. Ваканцията им е продължавала средно 5 дни. Чужденците масово са купували 7-дневни пакети в хотели с 4 и 5 звезди. Част от тях, предимно руснаците, идват на море минимум за 10 дни, поясняват хотелиери.

Според данните на статистиката за първи път от няколко години германците са изместили руснаците от лидерското място. Трети по традиция са румънците, а с малка разлика след тях се нареждат поляците, които хотелиерите определят като приятната изненада на сезона. Благодарение на тях бе туширана загубата на близо 100 000 украинци.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО