Аспарухово може да посрещне зимата без вода и ток

Жителите на варненския квартал "Аспарухово", който беше отнесен от потоп през юни, ще посрещнат зимата без ток и вода. Това прогнозират самите те, като обвиняват институциите, че не правят нищо за тях, пише вестник "Монитор". "Лъжат ни повече от дърти цигани, нямаме вода и ток, искат да се махнем от домовете си, защото били незаконни, а зимата вече идва, става студено, но никой не мисли за нас", казва Сали Мехмед от разнебитената ромска махала близо 4 месеца след наводнението. Заедно със семейството си той продължава да живее в наполовина оцелялата си къща след водната стихия. Домът му е в дерето на улица "Горна студена", която е една от най-пострадалите след пороя през нощта на 19 юни. Тогава водата и токът бяха прекъснати, а над 500 обитатели бяха евакуирани от водния ад. Сали е категоричен, че държавата и Господ са ги забравили и е благодарен, че багерите не бутнали къщите им, както станало с домовете на някои други съседи. Според него поредната трагедия тук е на път да бъде забравена и както винаги досега, никой няма да е виновен за нея.

"Изкараха виновни циганите заради къщите им в дерето и с това си измиха ръцете", коментира той.

За да не са без вода, хората събрали по лев-два и възстановили Горчивата чешма в махалата, която тече от 1908 г. насам. Свличането на земна маса от наводнението прекъснали водоподаването и Сали се заел с възстановяването й, защото е единственият им водоизточник. Тук хората пълнят вода за пиене, перат и мият тенджери и чинии. "Някои политици дойдоха в първите дни след ада, поизцапаха си с кал ботушите и застанаха да ги снимат камерите", коментира и Мехмед Мехмедов от "Горна Студена" 46. Социалните помощи и пакетите от БЧК бързо свършили, а зимата вече идва. Политици и управници не са стъпвали в района дори в предизборната кампания, заобикалят ни, казва дядото Мехмед, който не вярва вече на никого. "България затъна за нас още тук в онази юнска вечер на пороя", клати глава баба Карамфилка, която продава детски дрехи, за да подпомага бюджета на фамилията. Ромското семейство подало молба за помощи, но не им отпуснали, твърди бабата. Според нея, докато пострадалите от потопа по улица "Горна студена" ринели калта от къщите си, циганите от другите варненски махали, незасегнати от пороя, се редили на опашките и се обзавели за тяхна сметка. А и тировете с бяла техника се разтоварили по селата, а не в Аспарухово, твърди жената.

Евакуирани се върнаха в опасните си къщи

Бедствието взе най-много жертви от ада на ул. "Горна Студена", която даде 7 от общо 13 удавени. Водата отнесе и повечето къщи, строени в опасното дере. Въпреки евакуацията някои от обитателите им се върнаха да ги възстановяват и да живеят в тях без вода и ток. Ремонт от единия край е започнала и Анка Каракашева. Тя не иска да се раздели с дома си на ул. "Горна студена" 52, където водата удави снаха й Тодорка, на 32 години, и свекърва й Магбуле, на 79 г. Жената е с два инсулта и трябва да се грижи за осиротелите без майка две деца, с които живее на квартира, осигурена от общината. Но продължава да упорства, че трябва да оправи къщата си и да се върне в нея. Съседът Сюлейман също кара вечер на свещи, но оправя къщата и двора си в долната част на злокобната улица. Дадените 850 лева помощ стигнали да затвори с прозорци само една от стаите, другите зеят отворени от безпаричие. Няма хладилник, печка, телевизор, но иска да върне у дома дъщеря си и внуците, които сега живеят на квартира.

Центърът вече е като нов

Центърът на Аспарухово, където е най-оживено, няма следа от унищожителния порой. Ритъмът на живот след бедствието отдавна е възстановен и хората очакват спокойно зимата. Само символът на доброволците, изграден в знак на благодарност и похвала за безкористната им помощ от хората в Аспарухово, напомня за фаталния 19 юни. Постаментът се намира в градинката до читалище "Просвета". Проектът е дело на художника Венцеслав Антонов, а текстът ­ на поетесата Елка Няголова. През есента общината започна и асфалтирането на 28 улици в квартала. В списъка са и най-пострадалите от водния ад, до които машините трябва да стигнат преди първия сняг. Отдавна са възстановени залетите от водата и пострадали детски градини и училища, където новата учебна година стартира след направените ремонти. Постепенно се запълниха и фургоните на останалите без покрив, подслонени в бившото поделение "Сокол" край квартала. В началото хората се дърпаха и не искаха да живеят във фургони, като се надяваха на общински жилища, но накрая разбраха, че ще получат само това, с което общината разполага. В селището досега са настанени 81 души, останали без дом след наводнението на 19 юни, като са оформени своеобразни махали. Също като в Аспарухово, циганите живеят в по-високата част, а българите - в по-ниската.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО