Общината продава на Марешки част от двора на Окръжна болница

Един от най-заплетените имотни казуси с участието на общината във Варна отива към своя край. След дълги години неуспешни опити, част от двора на някогашната Окръжна болница от страната на ул. "Селиолу", най-сетне ще бъде продаден на частен собственик. Това е бизнесменът Веселин Марешки или по-точно неговата съпруга, Светлана Марешка, в качеството й на управител на фирмата "Варнафарма холдинг", която притежава сградата върху въпросния терен, пише petel.bg. Площта на имота е 1969 кв. метра, а цената му - 269 020 лева без ДДС.

Предложението на кмета Иван Портних за продажбата вече е обект на обсъждане в Общинския съвет. Сделката стана възможна още през 2011 година, когато местния парламент прие решение да преобразува собствеността на имота от публична в частна общинска. То беше съпроводено с един от най-ярките скандали в работата на местната власт. Тогавашният депутат от ГЕРБ д-р Красимир Петров, избран мажоритарно от варненци, се опита да защити интереса на МБАЛ "Св. Анна" пред местния парламент, като призове промяната на собствеността да бъде спряна. Съветниците обаче не само не го послушаха, но и изобщо не му позволиха да се изкаже по време на сесията им.

Да бъде отказано на депутат да говори пред общинския съвет и преди, и сега е необичаен прецедент, който обаче беше напълно допустим по актуалния по онова време правилник на съвета. Оставен без право да говори официално, д-р Красимир Петров коментира ситуацията само пред медиите, но за сметка на това доста категорично. "Това е началото на края на Окръжна болница, разпродаването започна!", бяха думите на депутата от ГЕРБ, оставен без подкрепа дори от съпартийците си.

Сякаш за да допълни заплетения казус около имота, комисията "Собственост и стопанство" към общинския съвет не одобри сделката с имота при първото й разглеждане. По искане на съветниците от БСП, подкрепено и колегите им от ГЕРБ, беше взето решение първо да бъдат изслушани експертите, направили оценката на имота. Очаква се това да стане в понеделник, като оценителите ще трябва да обосноват цените, на които общината ще продаде не само имота на ул. "Селиолу", но и за всички останали сделки, които трябва да попълнят приходната част на местния бюджет.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО