Какви депутати ще представляват Варна в парламента

В 43-то Народно събрание, което за пръв път ще заседава днес, избирателите от Варна ще бъдат представлявани от четирима икономисти, по двама лекари, учители, морски офицери и ИТ специалисти, журналист, бизнесмен и юрист. Най-възрастният депутат е на 64 години, а най-младият - на 24 години, но това ще е негов втори мандат. 8 от всичките 15 народни представители от Варна имат предишен законодателен опит, като рекордьорът сред тях досега е бил в пет парламента, пише dariknews.bg. Двама избраниците са били и министри, а мъжете са четири пъти повече от жените.

ГЕРБ

Лиляна Павлова е родена на 6 декември 1977 година в София. Завършва бакалавърска степен "Международни икономически отношения" в УНСС, има степен магистър по "Публична администрация и европейска интеграция" от Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" и следдипломна квалификация "Право" в УНСС. Доктор е по икономика. Работила е като финансов и офис мениджър по различни проекти (1997-1999 г.), експерт и началник отдел в дирекция "Национален фонд" в Министерството на финансите (2002-2009 г.). В кабинета на Бойко Борисов (2009-2013 г.) е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, а на 7 септември 2011 г. оглавява ведомството, след като Росен Плевненлиев се кандидатира за президент. Депутат в 42-то Народно събрание от Варна.

Пламен Манушев е роден на 16 април 1954 г. в Генерал Тошево.Завършил е Математическата гимназия в Добрич и ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" във Варна. Магистър по военно дело във Военноморската академия "А. А. Гречко" в Русия, завършил е и Военноморски колеж на САЩ,Ню Порт. Като офицер е заемал различни длъжности, включително и командир на Военноморските сили (2009-2011 г.). През 2011 г. е произведен във вицеадмирал. Бил е зам.-началник на отбраната (2011-2012 г.) и зам.областен управител на Варна (2012-2013 г.). Владее английски и руски език. Депутат от Варна в 42-то Народно събрание.

Красен Кралев е роден на 2 януари 1967 г. във Варна. Завършил е Първа езикова гимназия и Медицинския университет в родния си град. Специализирал е мениджмънт на политически кампании в университета на Южна Каролина и глобален маркетинг към Асоциацията на националните рекламодатели на САЩ. Собственик на рекламна агенция. Бил е президент на ФК "Черно море", а след изборите на 5 октомври оглави ССК "Черно море". Бивш зам.-председател на партия "Новото време".

Д-р Красимир Петров е роден на 13 юни 1961 г. Завършил е Медицинския университет във Варна и е специализирал хирургия. Заместник-изпълнителен директор на МБАЛ "Св. Анна" във Варна. Бил е общински съветник във Варна и депутат в 41-то Народно събрание, когато е избран като мажоритарен кандидат на ГЕРБ.

Красимира Анастасова е родена на 25 септември 1970 г. в село Пчелник, община Долни Чифлик. Учител по професия и дългогодишен директор на училище "Васил Левски" в Долни Чифлик. Депутат в 42-то Народно събрание от Варна.

Павел Христов е роден на 12 септември 1983 г. във Варна. Завършил е Първа езикова гимназия и Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" със специалност "Информатика", има и магистратура по "Управление на международни бизнес проекти". Работил е като ИТ специалист в няколко компании. Два мандата е общински съветник във Варна.Владее  английски, немски и руски език. Депутат в 42-то Народно събрание от Варна.

БСП

Ангел Найденов е роден на 28 септември 1958 г. в Кърджали. Завършил е ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" във Варна със специалност "Инженер-навигатор". Бил е кмет на Димитровград и областен управител на Хасково. Народен представител на БПС в 37-то, 38-то, 39-то, 40-то и 41-то НС, като досега е влизал в парламента от Хасково и Перник. Избран е за депутат и в 42-то НС, но става министър на отбраната в кабинета "Орешарски". Владее руски и английски език. Разведен, с едно дете. Живее на семейни начала със съпартийката си Мая Манолова.

Красимир Янков е роден на 11 декември 1974 г. Завършил е Икономическия университет във Варна със специалност "Счетоводство и контрол" и Стопанска академия "Димитър А. Ценов" в Свищов със специалност "Финанси". Бил е член на съвета на директорите и директор "Търговия" на "Летище Варна", началник на политическия кабинет в Министерството на икономиката и енергетиката, председател на съвета на директорите на "Международен панаир Пловдив" - АД и на АЕЦ "Козлодуй"- ЕАД. Председател на областния съвет на БСП - Варна. Народен представител в 42-то Народно събрание от Варна. В новия парламент влиза, след като събра най-много преференции и се придвижи от четвърто на второ място в партийната листа. Женен, с три деца.

Патриотичен фронт

Валентин Касабов е роден през 1958 г. в Бургас.  Завършил е българска филология във Великотърновския университет.  Един от основателите на СДС в родния си град и главен редактор на вестник "Бряг". От 2005г. е водещ на предаването "Паралакс" по телевизия СКАТ. Бил е три мандата общински съветник в Бургас.

Емил Димитров (известен с прозвището РевиЗоро) е роден на 20 февруари 1962 г. в Перник. Завършил е Института по музикални и хореографски кадри и "Икономика и управление на вътрешната търговия" в УНСС. Има специализации във Великобритания, Русия, Унгария и Италия. Работил е в министерството на финансите (1993-1999 г.) като финансов ревизор. През 2001 г. оглавява агенция "Митници", но се задържа на поста само няколко месеца. През 2013 г. е назначен за главен секретар на Областна администрация в Плевен. Автор е на трилогията "Митница", включваща книгите "Ревизия", "Ревизоро" и "Митнически дневници". Бивш член на "Гергьовден".

Реформаторски блок

Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в София. Завършил 9-та Френска гимназия в София и "Право" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като адвокат от 2002 г. Един от учредителите на ДСБ през 2004 г. Избран е за председател на партията след парламентарните избори през 2013 г. Владее английски, френски и немски език. Женен, има едно дете. Прадядо му Никола Кънев е бил депутат от Варна (1908-1911 г.).

ДПС

Ерджан Себайтин е роден през 1972 г в Провадия. Завършил е Техникума по обществено хранене "Асен Златаров" във Варна и Шуменския университет " Епископ Константин Преславски" със "Биология и химия". Член на ДПС от  1990 г., а от 2002 г. е областен председател на партията. Работил е като учител и директор на училище "Кирил и Методий" в село Белоградец, община Ветрино. В края на 2013 г. оглави Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите във Варна. В новия парламент влиза, след като водача на листата Йордан Цонев избра да стане депутат от Търговище.

България без цензура

Георги Ковачев е роден през 1974 г. Завършил е Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" със специалност "Международни финанси". Работил е в сферата на финансите и кредитирането. Бил е началник на отдел "Контрол на търговията и туризма" на Община Варна, докато кмет е Кирил Йорданов. Преди да се присъедини към "България без цензура" членува в движение "България на гражданите".

Атака

Калина Балабанова е родена на 10.02.1990 г. в София. Завършила е Техническия университет в София със специалност "Компютърни системи и технологии". Владее немски, английски и руски език. Член на ръководството на младежката организация на "Атака". В 42-то Народно събрание е депутат от Добрич, а в новия парламент влиза, след като водачът на варненската листа Волен Сидеров предпочете да стане депутат от София, а втората Магдалена Ташева - от Пловдив-област.

АБВ

Доц. д-р Георги Кючуков е роден на 6 юни 1950 г. в София. Завършил е Първа езикова гимназия и Медицинския университет във Варна. Специализирал е неврохирургия. Бивш директор на МБАЛ "Света Анна" във Варна , където в момента е началник на Клиниката по неврохирургия. Влиза в 43-то Народно събрание, след като водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин избра да стане депутат от София.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО